Министарство одбране Републике Србије
 
27.05.2012.

Одржана регата „Зоран Радосављевић“



Четрнаеста меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“ завршена је данас, после дводневног такмичења на реци Дунав и на Савском језеру у Београду, проглашењем победника у све три класе.

У класи „крсташ“, први на циљ стигао је брод АЈК „Београд“ којим је кормиларио Едвард Филиповић. У класи М-550 ''микро'', најуспешнија била је посада ЈК „Поветарац“ са коримиларом Гораном Стевановићем, а у класи једрилица ''оптимист'' у којој су учествовали најмлађи такмичари, деца до 15 година, победу је однео Александар Јовановић из АЈК „Београд“.

Члан победничке екипе у класи „микро“ био је и кадет Војне академије Влада Трајковић, који је истакао да је учествовање у меморијалној регати која се одржава у спомен на српског официра и пилота за њега част сама по себи.

„Члан сам једриличарске секције већ четири године, учествовао сам у многим такмичењима, али ова регата је посебна јер носи име Зорана Радосављевића. Стога ни победа није толико важна колико учествовање у трци у знак сећања на њега“, рекао је Трајковић.

Једриличарске екипе Војне академије учествовале су у класама ''крсташ'' и „микро“. Посаду ових једрилица чинили су кадети Војне академије и професионални припадници Војске Србије.

У два дана једрења, на два регатна поља, на Савском језеру код Аде Циганлије, и у акваторију реке Дунав, испред Наутичког клуба „Палилуа“, на Ади „Хуја ", у три класе на овогодишњој Зокијевој регати учешће је узело око стотину такмичара на 64 брода. О регуларности такмичара бринуле су судије Једриличарског савеза Србије које је предводио главни судија Драган Кнежевић, а о безбедности су се старали миноловац Речне флотиле у улози регатног брода и спасиоци.

Регату, посвећену једриличару и пилоту-ловцу елитне 127. ескадриле Ратног Ваздухопловства Војске Југославије, који је, бранећи ваздушни простор наше земље, погинуо 26. марта 1999. године, организовало је удружење ''Регата Зоран Радосављевић'' уз помоћ и подршку Министарства одбране и Војске Србије. У организацији манифестације помогли су и Једриличарски савез Србије, Једриличарски клуб „Земун“, Наутички клуб „Палилуа“ и ЈП „Ада Циганлија“ из Београда.

Сњежана Радосављевић, сестра покојног пилота и организатор регате нагласила је да би реализовање такмичења било готово немогуће без подршке Министарства одбране и Војске Србије који су својим средствима и људством помогли да регата прође у најбољем реду.

Меморијална регата ''Зоран Радосављевић'' се од самог почетка одвија уз пуну подршку Министарства одбране и Војске Србије, а ове године у организацији регате активно су учествовали припадници Ваздухопловства и ПВО, припадници Речне флотиле из Новог Сада и припадници Војне академије међу којима су биле и две посаде кадета.

„Зокијева регата“ представља највећу једриличарску манифестацију на нашим рекама. С обзиром на значај такмичења, манифестација је сврстана у догађаје од значаја за Град Београд.
photoФОТОГАЛЕРИЈА