Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2012.

Изложба слика Саве Шумановића „Последња деценија“



У Великој галерији Дома Војске Србије, сутра у 19 часова, биће отворена изложбa слика Саве Шумановића „Последња деценија”. На отварању изложбе говориће министар одбране Драган Шутановац и покрајински сектретар за културу и јавно информисање Милорад Ђурић.

Изложба је део програма са којим Медија центар „Одбрана” учествује у овогодишњој „Ноћи музеја”, а њоме се обележава 60 година рада Галерије слика „Сава Шумановић” Шид и 70. година од смрти великог уметника. Аутори изложбе су Љубица Јукић и Весна Буројевић, кустоси Галерије слика „Сава Шумановић“.

„Последња деценија” обухвата избор од 45 дела из Шумановићевог стваралаштва у Шиду (од 1931. до 1942. године) након вишегодишњег боравка и рада у Паризу. Највише дела насликао је 1939. године за изложбу у Београду која је доживела велики успех, а као теме Шумановићевог рада у том периоду доминирају пејзаж и акт.

Пратећи програм изложбе слика Саве Шумановића је изложба „Сава Шумановић – лично, породично, национално” која обухвата избор фотографија и документарне грађе о уметнику и његовој породици. Аутор те поставке је Радован Сремац, директор Галеријије слика „Сава Шумановић“.

Изложба „Последња деценија” биће отворена до 23. јуна 2012. године. Радно време Галерије Дома Војске Србије је сваког дана сем недеље и празника од 11 до 19 часова.