Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2012.

Положени венци на гроб војводе Радомира Путника



Полагањем венаца на гроб војводе Радомира Путника, у централној алеји на београдском Новом гробљу, обележена је 95. годишњица смрти прослављеног српског војсковође.

На церемонији у организацији Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, венце на спомен обележје начелника Главног Ђенералштаба Војске Краљевине Србије у Балканским и Првом светском рату, положили су представници Министарства одбране, Министарства рада и социјалне политике, као и Удружења потомака ратника Србије 1912 – 1920.

Радомир Путник, први високи официр Српске војске са чином војводе, био је један од наjзначајнијих војних заповедника и стратега у националној нововековној историји.

Рођен је 24. јануара 1847. године у Крагујевцу. Војничко звање стекао је на Артиљеријској школи у Београду, а за начелника Главног Ђенералштаба постављен је 1903. године.

Путник је творац модерне Српске војске који је у школовање и обуку официра увео решавање тактичких задатака, а војску осавременио новим наоружањем, док је на кључна места поставио талентоване.

У периоду од 1912. до 1916. био је начелник Врховне команде, а после Кумановске битке 1912. постао је први српски високи официр са почасним чином војводе. Са грчког острва Крф 1916. Путник је отишао на лечење у Ницу у Француској, где је умро 17. маја 1917.

Путникови потомци су пренели његове посмртне остатке из Нице и сахранили их у посебној гробници која се налази у оквиру комплекса београдског Новог гробља.