Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2012.

Заменик начелника Генералштаба оружаних снага Румуније у посети Србији



У оквиру тродневне посете Србији, заменик начелника Генералштаба оружаних снага Румуније генерал-потпуковник Дан Гика-Раду састао се данас са замеником начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајором Миланом Бјелицом.

Том приликом генерал Бјелица истакао је да је на састанку разматрана билатерална војна сарадња која је на веома високом нивоу.

- Ми са румунском армијом већ дуго имамо успешну сарадњу и наше војске су прве отпочеле извођење заједничких вежби. Сваке године, према плану билатералне војне сарадње, ми изводимо неколико вежби. Карактеристична је „Air Solution“ између два ваздухопловства, затим вежба „Тиса“ са инжињеријским и речним јединицама као и друге које смо изводили у протеклом периоду, рекао је генерал Бјелица.

Он је додао да су представници оружаних снага Србије и Румуније разговарали о евентуалном укључењу Војске Србије у мултинационални батаљон „Тиса“ који би био ангажован у трећој мисији војске.

- Ми смо понудили румунској армији могућности наших регионалних центара као што је АБХО, затим обуку и школовање кадра за мултинационалне операције у бази Југ и у Центру за мировне операције, школовање на Војној академији и на Војномедицинској академији, као и друге облике сарадње укључујући и војноекономску.

Генерал Гика-Раду изразио је задовољство резултатима данашњег састанка и похвалио изузетне успехе Војске Србије у протеклој деценији.

- Војска Србије представља респектабилну снагу, како на националном тако и на међународном нивоу. Веома сам почаствован што сам део развоја билатералне сарадње и убеђен сам да смо доста тога учинили, али и да има могућности да учинимо више, пре свега у војној билатералној сарадњи. Упркос тешким економским условима имамо много области у којима можемо да развијемо и конкретизујемо нашу сарадњу, настављајући традицију и историју које нас спајају, укључујући и међусобно поверење, рекао је генерал Гика-Раду и пожелео Војсци Србије да потврди статус и кредибилитет који има поручивши да је румунска армија партнер српској и у међународној сарадњи.

Говорећи о приоритетима у будућој сарадњи оружаних снага Румуније и Војске Србије генерал Гика-Раду истакао је подршку и развој мултинационалног батаљона „Тиса“, унапређење свих досадашњих активности планираних на нивоу видова, затим развој сарадње у активностима повезаним са командом и контролом као и интероперабилност међу системима одбране.

У оквиру посете Србији, заменика начелника Генералштаба оружаних снага Румуније примили су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић као и државна секретарка у Министарству одбране Тања Мишчевић.

Генерал Гика-Раду обишао је Центар за обуку Копнене војске и Виминацијум у Пожаревцу, положио венце на споменик на Авали и обишао касарну у Јакову, а у плану је и посета бази Југ.