Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2012.

Орден Војном музеју за учешће у акцији „Битка за бебе“



Поводом учествовања Војног музеја у акцији Фонда Б92 „Битка за бебе“ данас је на манифестацији организованој у Културном центру „Рекс, представнику Војног музеја, потпуковнику Ивану Мијатовићу уручен орден. Признања су уручена свима који су допринели успешном прибављању инкубатора за породилишта у Србији.

Захваљујући Војном музеју, један од најстаријих инкубатора марке „Dreger 6000“, који је 38 година био део „арсенала“ београдског Института за неонаталогију, постављен је испред главног улаза те установе као симбол победе у акцији „Битка за бебе“ и на тај начин уступио место инкубаторима млађе производње.

Акција „Битка за бебе“ почела је пре годину дана када је Информативна редакција телевизије Б92 емитовала прилог о инкубаторима на београдском Институту за неонаталогију, међу којима су неки били стари и до 40 година.

Циљ кампање организоване после тога био је да се здравственим центрима широм земље обезбеди набавка стотине инкубатора. Захваљујући добром одзиву многобројних донатора, међу којима је био и Војни музеј на Калемегдану, циљ је остварен већ после три месеца, а до данас је прикупљено две стотине инкубатора.