Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2012.

Војна сарадња са Аустријом



Државна секретарка у Министарству одбране др Тања Мишчевић разговарала је данас са начелником Дирекције за безбедносну политику Савезног министарства одбране и спорта Републике Аустрије генерал-мајором Јоханом Пухером у оквиру безбедносно политичких консултација две државе.

У разговорима је констатовано да је сарадња у области одбране интензивна и истакнута је потреба њеног даљег квалитетног унапређења, са тежиштем у областима АБХО, обуке и усавршавања, припреме и заједничког учешћа у мултинационалним операцијама, логистике и војне медицине. Договорена је даља размена искустава у области цивилно-војне сарадње и професионализације оружаних снага.

Савезно министарство одбране и спорта Републике Аустрије наставиће да пружа помоћ у реформи система одбране, као и приближавању Републике Србије европским интеграцијама и укључењу у регионалне и шире иницијативе. Наставиће и са подршком у раду регионалног центра ЦУК АБХО у Крушевцу.

До краја године очекује се упућивање једног припадника Војске Србије на позицију војног посматрача у мултинационалну операцију UNTSO на Блиском Истоку, коју је Република Аустрија уступила Републици Србији.

Наведена мисија изузетно је значајна за Србију, јер један од задатака је и подршка мисији UNIFIL у Јужном Либану, у којој ће ускоро највећи број припадника МО и Војске Србије бити ангажован у односу на све мисије УН.

Генерал Пухер имао је и одвојене разговоре са начелником Генералштаба генерал-потпуковником Љубишом Диковићем и државним секретаром др Зораном Јефтићем.