Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2012.

Дан победе над фашизмом



Поводом Дана победе над фашизмом, вршилац дужности председника Србије и председница Народне скупштине Славица Ђукић – Дејановић положила је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали. У делегацији су били и министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

У Спомен - књигу Славица Ђукић – Дејановић је уписала: - Србија памти своје јунаке, знане и незнане, који су уткали своје животе у победу над фашизмом.

Истим поводом, на Споменик незнаном јунаку на Авали венац је положила и делегација Војске Србије са замеником начелника ГШ ВС генерал-мајором Миланом Бјелицом на челу.

Делегацијa Министарства одбране и Војске Србије положила је венац и на Споменик совјетским ратним ветеранима погинулим у авионској несрећи 19. октобра 1964. године.

Поводом обележавања Дана победе над фашизмом, данас су на Спомен-гробљу ослободилаца Београда венце положили представници Министарства одбране, Министарства рада и социјалне политике, града Београда и делегација СУБНОР–а Србије.

Комеморативној свечаности на 67. годишњицу од завршетка Другог светског рата присуствовали су представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана.

После одавања високих државних и војних почасти код Споменика ослободиоцима, делегације су положиле венце и на Споменик совјетском војнику.

На данашњи дан 1945. године, у Берлину, који више није пружао отпор, после тешких борби руске Црвене армије са нацистима, потписан је акт о безусловној капитулацији Немачке.
photoФОТОГАЛЕРИЈА