Министарство одбране Републике Србије
 
05.05.2012.

"Отворени дан" у Гарди



Почасни плави строј, који је дочекао на стотине страних државника, данас је у београдској касарни „Дедиње“ био постројен у част свих заинтересованих суграђана који су имали жељу да завире у свакодневицу Гарде Војске Србије, најелитније јединице наше војске.

„Отвореном дану“ присуствовао је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима.

Атрактиван програм Гарде, која сутра слави 182 године постојања, привукао је велики број посетилаца који су кроз 12 тачака могли да виде најинтересантније делове обуке и рада гардиста.

Командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић задовољан је одзивом грађана који су у великом броју дошли да виде како функционише та јединица.

- Посебно је било велико интересовање за приказ почасног батаљона Гарде и његових активности које обавља у склопу свакодневних задатака. Велики број радних тачака које сте могли да видите овде приказује разноврсност и сложеност задатака које припадници Гарде обављају, рекао је генерал Тодоровић и изразио наду да ће та јединица оваквим акцијама и даље показивати приврженост народа.

Приказ извршења почасне артљеријске паљбе и приказ рада војне полиције на контролном пункту окупили су највећи број малишана, док су они старији уживали у погледу на моторна возила, нарочито она репрезентативна из периода бивше Југославије.

Културно-уметничко друштво "Лира" представило се сплетом игара, након чега је уследео нови егзерцир, специјално припреман за ову прилику. Егзерцир, изведен уз звуке оркестра Гарде, измамио је аплауз многобројних гостију, које је та гардијска вештина оставила без даха.
photoФОТОГАЛЕРИЈА