Министарство одбране Републике Србије
 
04.05.2012.

Обележен Дан ВОА



Поводом 6. маја – Дана Војнообавештајне агенције, вечерас је приређен свечани пријем у Великој ратној сали старог Генералштаба.

Председница Народне скупштине др Славица Ђукић-Дејановић, председник Владе Мирко Цветковић, министар одбране Драган Шутановац, министри у Влади Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, војни изасланици акредитовани у Србији и бројни гости, присуствовали су свечаности којом је обележено 92 године постојања те службе.

Честитајући празник припадницима те службе, министар Шутановац је истакао да је Агенција важна за представљање наше земље у иностранству, а да је уз ВБА срж обавештајно-безбеднсног система наше земље.

- Савремени изазови, ризици и претње не могу се оспорити уколико немате адекватну и правовремену информацију како би могли да активно идете у правцу проблема. У том смислу, изузетно је важна улога ВОА – нагласио је министар одбране. Он је додао да су сви задаци постављени пред ту Агенцију успешно испуњени, а напредак целокупног система одбране огледа се и у поменутим агенцијама.

Према његовим речима, ВОА, која данас има и војно-дипломатску функцију, покрива више земаља него раније, што је значајно за промоцију наше земље, нарочито њених капацитета у одбрамбеној индустрији.

- Немамо срећу да живимо у мирном окружењу и прошли смо све изазове, ризике и претње. Први пут смо у ситуацији да се одређене групе, које чине евидентни терористички акт у нашем окружењу, сада називају исламистима. Морамо да збијемо редове и учинимо све да помогнемо нашим пријатељима у окружењу, како ти исламисти не би правили проблеме – оценио је министар Шутановац додајући да, у том смислу, ВОА представља значајан капацитет и у региону, нарочито у превентивном смислу. Кадар у агенцији је подмлађен, додао је, што ће допринети још бољем раду убудуће.

Директор ВОА, бригадни генерал Драган Владисављевић је, поздрављајући госте, истакао да су годину за нама обележиле активности везане за невојне претње, њихове носиоце и место које заузимају у мрежи међународног тероризма.

- Државно и војно руководство смо извештавали о ситуацији на кризним подручјима, нарочито у мисијама у којима су ангажовани српски војници. Ангажовањем мреже изасланстава одбране, преко којих Агенција остварује војно-дипломатску функцију, пружен је значајан допринос афирмисању државне и војне политике и развијању билатералне сарадње – истакао је генерал Владисављевић додајући да је заокружена законска регулатива допринела добром раду Агенције, па ће због тога реформе бити настављене.

ВОА обележава 6. мај, дан када је 1920. године ступила на снагу Уредба о Главном ђенералштабу и ђенералштабној струци Краљевине СХС. Уредбом је образовано Обавештајно оделење Главног ђенералштаба и тако је, први пут од настанка модерне војске на нашим просторима, обавештајна функција издвојена у посебну организацијску целину.

Војнообавештајна агенција, чији је мото „Брже, боље и мудрије“, као модерна служба Министарства одбране, обавља обавештајну функцију за потребе система одбране Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА