Министарство одбране Републике Србије
 
04.05.2012.

Обележен Дан Гарде



Припадници Гарде Војске Србије обележили су данас у београдској касарни „Дедиње“ Дан јединице. Свечаном постројавању и дефилеу гардиста присуствовали су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић као и бројни гости.

Честитајући Дан садашњим и бившим припадницима те јединице, министар Шутановац је истакао да је реформа система одбране обележила претходне четири године.

- Реформа система одбране је свакако једна од најзначајнијих и највећих реформи које су спроведене у нашем друштву више деценија уназад. Сама чињеница да су, у стројевима у којима сте данас, искључиво професионални припадници Војске Србије говори да смо потпуно изменили организациону структуру и начин функционисања обуке и свих оних делова система који чине једну савремену и модерну војску - рекао је министар Шутановац и додао да је све то рађено са циљем да Србија добије модернију војску.

Министар одбране је посебно нагласио да Војска није затворен и инертни систем о коме се не може ништа сазнати.

- Захваљујући Гарди, вашем оркестру и другим сегментима нашег система изашли смо међу грађане. Подсећам да смо имали пре две године једну величанствену прославу у Пожаревцу која је била практично почетак приказа једне нове Гарде - казао је министар Шутановац напомињући да захваљујући томе данас велики број младих људи жели да приступи Војсци Србије, а нарочито Гарди.

Говорећи о цивлно-војној сарадњи, министар је посебно нагласио помоћ цивилном становништву током елементарних непогода које су погодиле Србију ове зиме.

-Није било места на коме је требало помоћи, није било места на коме је требало спојити две обале, на којима нисте били ви. Ја вам на томе честитам, јер мислим да је то главна претпоставка постојања Војске, да буде уз свој народ - рекао је министар одбране наглашавајући да Гарда и данас започиње нову традицију, јер од данас гардисти носе нову беретку плаве боје, по којој ће бити јединиствени у нашој војсци.

Колико год тешка времена била, рекао је министар, Гарда мора да буде на нивоу задатка, јер су управо њени припадници прво на шта су страни функционери и представници наилазили по доласку у нашу земљу.

-Први утисак који они имају о Србији је утисак једне уређене војске, која адекватно репрезентује државу и војску - подсетио је министар Шутановац и додао да управо ту чињеницу нико не сме да заборави.

На крају обраћања, министар је поручио професионалним војницима да уговор од три године не треба да им буде крајња дестинација, већ почетак и шанса и да ће велики број њих остати у професионалном саставу као подофицири и официри.

Од данас припадници Гарде Војске Србије, уместо црвених, по којима су били препознатљиви уз припаднике Специјалне бригаде, носиће светло плаве беретке, ради усклађивања са бојом традиционалне гардијске униформе. Својим изгледом гардисти ће ,како је рекао министар, поносно и на препознатљив начин презентовати ову елитну јединицу.

Командант Гарде бригадни генерал Миломир Тодоровић честитао је празник свим припадницима истакавши да је ово прва година како је та јединица у потпуности професионализована. Говорећи о раду Гарде у години за нама, генерал Тодоровић је посебно истакао наступе Репрезентативног оркестра и егзерцира широм наше земље. За предстојеће године генерал је најавио повећање ефикасности и стално подизање квалитета рада.

- Сутра, на овом истом месту, планиран је "Отворени дан" у Гарди, те смо приказ најновијег егзерцира оставили за ту прилику, где ће поред егзерцира бити приказано више од десет радних тачака и активности које припадници Гарде извршавају у склопу својих наменских задатака - рекао је генерал Тодоровић.

На свечаности је приређен свечани дефиле ешелона јединица и моторизованих ешелона Гарде. Након званичног дела, гости су обишли спомен собу те јединице.

Обележавањем Ђурђевдана као Дана Гарде, наставља се традиција дуга 182 годинe, јер је на тај дан 1830. године по наређењу господара Србије, кнеза Милоша, у Пожаревцу постројена прва чета Књажеве Гвардије коју је чинило 120 најстаситијих и најугледнијих момака из свих нахија српске Кнежевине.

Гарда Војске Србије намењена је за обављање војних почасти и протокола за домаће и стране државне званичнике и обезбеђење важних војних и државних личности и објеката.

Обележавање Дана Гарде наставиће се и сутра, у истој касарни, манифестацијом „Отворени Дан“ када ће сви заинтересовани имати прилику да виде технику којом располаже та јединица.
photoФОТОГАЛЕРИЈА