Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2012.

Магазин OДБРАНА у броју 159 од 1. маја доноси



Специјални прилог
Министарство одбране 2008-2012
– РЕФОРМА, СНАГА И САРАДЊА
[PDF]

Обележен је Дан Војске Србије – 23. април. Војска треба да буде ослонац земљи у спољној политици, пожељан партнер пријатељским земљама и понос свих грађана Србије – истакао је министар одбране Драган Шутановац на централној свечаности у Лесковцу. Посебно је честитао празник припадницима наше војске који овај дан славе далеко од својих кућа, у мировним мисијама.

На свечаном пријему поводом Дана војске у Дому Гарде на Топчидеру министар Шутановац је истакао да су сви задаци који су постављени у години за нама испуњени и да је сигуран да ће Војска Србије наставити да буде на нивоу који је неопходан за испуњавање све три мисије.

Поводом Дана Војске Србије министар одбране уручио је одликовања – војне спомен-медаље припадницима Министарства одбране и Војске Србије.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио министар Шутановац, посетила је наше мировњаке у мултинационалној операцији на Кипру.

У интервјуу ОДБРАНИ генерал-мајор др Данко Јовановић, начелник Управе за логистику каже да у Војсци нема дана без логистике. Да би била оптимална и ефикаснија, да мање кошта, годинама уназад помажу јој многе научне дисциплине. Трудимо се да будемо друштвено одговорни и рационални, а да ниједан задатак Војске не буде због логистике доведен у питање. Зато логистика мора да се разуме. Без тога руководиоци могу да дођу у проблем, постављајући више захтева него што се може реализовати или да то буде много скупље него што би требало. У тренутној економској ситуацији врло је битно да будемо рационални и штедљиви.

Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима посетили су Холдинг компанију „Крушик” у Ваљеву и обишли Други центар за обуку у том граду.

Министар одбране је 25. априла обишао и Технички ремонтни завод и компанију „Слобода” у Чачку. Уручио је кључеве шест станова активним и пензионисаним припадницима система одбране у том граду.

На Војној академији представљен је пројекат изградње прве атлетске дворане у нашој земљи, која ће се и налазити на простору те установе. Простираће се на 7.200 квадратних метара, имаће четири кружне стазе и осам унутрашњих у правцу од 60 метара.

Министар одбране Драган Шутановац и градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, пресецањем врпце, свечано су пустили у рад Слободну индустријску зону Смедерево.

Захваљујући пажљивом планирању и извршавању планова, тимском раду и промоцији одбрамбене индустрије ван граница наше земље, она доживљава процват који се најбоље огледа у томе да је ове године достигнута вредност извезене робе 286 милиона евра, што је до сада највећи развој у историји српске одбрамбене индустријe – навео је министар Шутановац током обиласка ужичке фабрике "Први партизан".

На Мајурској ади планирамо велику војну базу по угледу на базу "Југ", која би била модерна и најважнија за овај део Србије и имала би зимовник за војне бродове – најавио је министар одбране током акције "Отворени дан" у Речној флотили, у Новом Саду.

Војнообавештајна агенција Министарства одбране, која 6. маја обележава Дан установе, баштини традиције и искуства више од девет деценија дуге историје организоване војнообавештајне делатности у Србији. Директор бригадни генерал Драган Владисављевић истиче да упркос драматичним историјским околностима и променама, основни задатак Агенције остаје непромењен и обухвата заштиту безбедности државе, али и друштва у целини од спољних претњи. Иако је напредак држава Западног Балкана, остварен у интеграционим процесима, допринео постепеном смањењу конвенционалних, дошло је до повећања значаја асиметричних претњи, међу којима су најзначајније екстремизам, организовани криминал и поједини облици тероризма.

Кључеве новоизграђених 77 станова у Другој месној заједници Бежанијска коса, у улици Пеђе Милосављевића 26, 28 и 32, уручио је припадницима Министарства одбране и Војске Србије министар одбране.

Институт за стратегијска истраживања учествоваће на међународној конференција о интеграцији и заједничкој безбедносној политици. Очекује се да ће резултати пројекта „Безбедносни и одбрамбени аспекти прикључења Републике Србије Европској унији” бити основа преговарачке позиције наше земље са Унијом у поглављу 31 о спољној, безбедносној и одбрамбеној политици.

Кадети 133. класе ВА, смер авијације, Милош Јанковић, Милош Милутиновић, Дино Антуновић, Милан Стојановић, Даријан Милитар и Радован Жунић, завршне семестре проводе у 890. мешовитој хеликоптерској ескадрили „пегази”, обучавајући се за пилоте хеликоптера.

Пут од професионалног војника до професионалног подофицира, и то у црвеним береткама, није нимало лако прећи. А свако од достигнућа на тој професионалној и животној маршрути, амбициозном човеку представља само почетак нове етапе. Водник Габор Урбан је тај пут успешно савладао.

Припадници војске учествовали су на 25. београдском маратону и остварили запажене резултате.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.