Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2012.

Министар Шутановац посетио Крагујевац



Министар одбране Драган Шутановац боравио је данас у Крагујевцу, где је обишао предузећа „Застава камиони“ и „Застава оружје“.

Посета је била прилика за представљање новог возила из асортимана „Застава камиона“, новог теренског возила продужене кабине НТВПК, као и за састанак са руководством фабрике.

Том приликом, министар Шутановац је обишао и погоне за производњу оружја и изложбени салон „Застава оружја“, у коме посебно место заузимају производи из новог развојног програма те фабрике.

Говорећи о значају фабрика у том граду за систем одбране, министар је изразио уверење да ће ново теренско возило, које је резултат рада стручњака те фабрике и Војнотехничког института, врло брзо наћи примену у јединицама Војске Србије настављајући тренд опремања војске домаћим производима.

- У овој фабрици практично је дуплиран извоз у односу на 2007. годину, са знатно мање запослених, што указује да постоје капацитети да се из Србије извози – нагласио је министар, додајући да је плата радника повећана за око 50 одсто, што је знак да та фабрика полако излази на зелену грану.

Војска Србије очекује да то предузеће настави са развојем и новог наоружања, за чиме постоје потребе и код нас и у иностранству, оценио је министар одбране.

- Више од 50 одсто извоза наоружања које се произведе у „Застава оружју“ извози се у Сједињене Америчке Државе, а такав је план и са „Првим партизаном“ у Ужицу – рекао је министар истичући да то управо говори о правцу и важности интеграција за развој наше одбрамбене индустрије.

Директор „Застава оружја“ Раде Громовић је истакао да је та фабрика уговорила посао за ову годину уговор вредан 156 милиона динара са Војском Србије за пушке М21 за опремање по моделу "Војник 21. века", а да је данас било речи о реализованим извозним пословима у износу од 65 милиона долара.

- Циљ је да ове године пласман робе и услуга достигне 40 милиона долара, с обзиром на уговорене послове за америчко тржиште цивилног програма – рекао је директор додајући да је упосленост капацитета максимална и стабилна, и приближава се ефикасности из осамдесетих.

Пример добре сарадње дипломатије, војске и одбрамбене индустрије је уговарање посла о возилима „Хамер“ који ће, овог пута у виду донације, ускоро стићи у јединице Војске Србије, а за будућу сарадњу са том америчком фабриком је великим делом одговоран амбасадор наше земље у Америци Владимир Петровић.

Према његовим речима, након посете наше делегације фабрици „Хамер“ у Индијани пре неколико недеља, у разговору са руководством фабрике, било је речи о партнерству са неком европском земљом за склапање и ремонт возила. Како је истакао, предложено је да то буде крагујевачка фабрика „Застава возила“, па се ускоро очекује званична посета америчке делегације по том питању.
photoФОТОГАЛЕРИЈА