Министарство одбране Републике Србије
 
29.04.2012.

Обележена 13. годишњица погибије пуковника Миленка Павловића



У Горњем Црниљеву, родном месту Миленка Павловића, низом пригодних манифестација и комеморативних догађаја обележена је годишњица смрти ратног команданта 204. ловачког авијацијског пука који је херојски погинуо у ваздушној борби бранећи небо тадашње СР Југославије током сукоба 1999. године.

Припадници 204. ваздухопловне бригаде ВиПВО Војске Србије, која наставља традиције 204. ловачког авијацијског пука, њих педесетак на челу са комадантам бригадним генералом Предрагом Бандићем, породица погинулог пилота, активни и пензионисани припадници Војске Србије и бројни мештани још једним традиционалним окупљањем присетили су се и одали пошту пуковнику Миленку Павловићу.

Током суботе и недеље, уприличена је посета културном историјским споменицима, цркви у Пецки, цркви у селу Скадар, споменик браћи Недић у Осечини, недељној литургији у Горњем Црниљеву и пешачење у дужини од 9 км тзв. школском стазом.

Припадници 204. вбр присутвовали су и централном обележавању годишњице погибије Миленка Павловића 29. априла у меморијалном комплексу поред цркве Обновљења храма св. Георгија. После служења помена, венце су положоли заменик команданта ВиПВО бригадни генерал др Миодраг Гордић, бригадни генерал Предраг Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, припадници Специјалне бригаде Војске Србије, Гарнизона Ваљево, представници локалне самоуправе, родбина и пријатељи.

Породици и окупљенима су се обратили председник општине и командант 204. ваздухопловне бригаде који је нагласио да су он и припадници 204. бригаде дошли „у крај у коме се рађају хероји да одају пошту али и да се уче како се и воли и брани своја земља“ . Окупљање је настављено обиласком спомен собе, изложбе макета авиона макетара из 204. бригаде, скоковима падобранаца припадника специјалне бригаде на највеће одушевљење најмлађих, налетом хеликоптера Газела ВиПВО Војске Србије који је десантира падобранце и фудбалским утакмицама тимова Специјалне бригаде, 204. ваздухопловне бригаде и локалног клуба који носе име Миленка Павловића

Када је са командног места стигла наредба за полетање 4. маја 1999. Миленко Павловић је као командант ловачког авијацијског пука спречио да полети млађег колегу који је био на распореду и сукобио се са вишеструко технолошким и бројчано надмоћнијем непријатељем. За овај херојски чин Миленко Павловић постхумно је одликован орденом за храброст, златним летачким знаком и орденом Светог Николаја. О овом подвигу снимљен је документарни филм „Лет у смрт“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА