Министарство одбране Републике Србије
 
28.04.2012.

Потписан споразум о конверзији аеродрома „Морава“



Министар одбране Драган Шутановац и амбасадор Републике Турске у нашој земљи Али Риза Чолак потписали су данас Споразум за финансирање Пројекта конверзије дела аеродрома „Морава“ у Лађевцима. Вредност донације је десет милиона евра.

Потписивању Споразума присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић и градоначелник Краљева Љубиша Симовић.

Том приликом, министар Шутановац је нагласио да захваљујући Републици Турској систем одбране добија модеран аеродром, али и да ће око два милиона грађана, који живе у близини аеродрома, имати прилику да путују у свет и да дочекују госте на савремен начин.

Конверзија аеродрома са зградом контроле лета коштала је 25 милиона евра. Поред Турске, у његовој обнови финансијски су учествовали и Министарство одбране Републике Србије, Министарство спољних послова, Агенција за контролу лета Србије и Аеродром Београд.

- Аеродром „Морава“ власништво је Министарства одбране и Републике Србије што је за све нас велика добит. Надам се да ћете већ овог лета имати прилику да путујете са тог аеродрома, поручио је министар одбране.

Амбасадор Републике Турске изјавио је да је тај пројекат симбол пријатељства Србије и Турске и да ће становништву јужног дела наше државе бити знатно олакшано путовање у земље света.

- Уверен сам да ће се овај пројекат наставити и да ће у наредном периоду бити много више турских инвестиција у Србији, поручио је амбасадор Али Риза Чолак.

Градоначелник Краљева истакао је да је Аеродром „Морава“ генератор развоја читаве регије, не само индустријско-пословног већ и отвореног пријатељства са свим народима.

Влада Србије је у августу 2010. донела закључак о усвајању инвестиционог програма за превођење аеродрома Лађевци, сада аеродрома "Морава", из војног у мешовити аеродром. Реч је о трећем аеродрому у Србији, после београдског и нишког, са међународним карактеристикама.
photoФОТОГАЛЕРИЈА