Министарство одбране Републике Србије
 
27.04.2012.

Размена искустава у области професионализације оружаних снага



У посети Сектору за људске ресурсе Министарства одбране 25 и 26. априла, боравила је делегација Министарства одбране Републике Бугарске коју су чинили пуковник Бојко Николов, начелник Одељења анализе и политике кадра Дирекције за управљање људским ресурсима и пуковник Велимир Ангелов, начелник Одељења попуне војним лицима Дирекције за управљање људским ресурсима.

Циљ посете је био размена искустава из области професионализације, сагледавање специфичности и искустава у професионализацији бугарских оружаних снага, као и презентација достигнућа и искустава из наведене области.

Званични стручни разговори су одржани 26. априла у Малој ратној сали старог Генералштаба. Разговорима је присуствовао и изасланик одбране Бугарске у Србији, потпуковник Емил Шипочки.

Начелник Управе за обавезе одбране, пуковник Драгосав Лацковић упознао је чланове бугарске делегације са процесом професионализације Војске Србије, израдом и усвајањем нормативно-правне регулативе, као основном претпоставком за изградњу професионалне војске, искуствима у реализацији пројекта добровољног служења војног рока, као и о пројекту активне и пасивне резерве.

О професионализацији оружаних снага Бугарске, њиховим досадашњим искуствима, стању попуне јединица професионалним војницима, одзиву на конкурс за пријем у професионалну војну службу у својству војника, нормативном уређењу активне и пасивне резерве, искуствима и проблемима говорили су пуковници Бојко Николов и Велимир Ангелов.

На крају разговора, бугарску делегацију, изасланика одбране Р. Бугарске и учеснике расправе из МО и ВС, поздравио је и заступник помоћника министра одбране за људске ресурсе генерал-мајор Слађан Ђорђевић. Он је том приликом истакао да је Сектор за људске ресурсе Министарства одбране један од главних носилаца реализације задатака у професионализацији Војске Србије и указао на значај сарадње Министарства одбране Србије и Бугарске.