Министарство одбране Републике Србије
 
26.04.2012.

Посета Другом центру за обуку у Ваљеву



Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић током данашње посетe Ваљеву, посетили су и 2. центар за обуку у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у том граду.

Командант Центра пуковник Драгослав Сладаковић упознао је министра са активностима у јединици. Приказано је и извођење сертификације и обуке војника кроз радне тачке „Ватрена обука“, „Правило службе“, „Стројева обука“ и „Савлађивање стазе издржљивости“.

Том приликом министар је истакао да се у овом центру налази трећа генерација војника који желе да добровољно приступе у професионални састав Војске Србије.

- Ово је апсолутна потврда да је процес професионализације успешно завршен јер је на 500 упражњених места у марту конкурисало више од 2000 заинтересованих младића и девојака који желе да добровољно служе војни рок. Министар је додао да постоји могућност увођења четири упута годишње за служење војног рока.

Говорећи о 2. центру за обуку министар Шутановац је нагласио да сви војници, поред обуке, стичу и сертификат за руковање оружјем који може да им послужи и приликом ангажовања у другим системима безбедности.

Основна обука јединствена је за све и као циљ има стварање поузданог, физички спремног и мотивисаног војника, који поседује квалитете потребне за борбу и основне вештине да би преживео на бојном пољу и функционисао као члан тима или посаде.
photoФОТОГАЛЕРИЈА