Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2012.

Награда ИКОМ-a за изложбу у Галерији Дома Војске



На годишњој скупштини Националног комитета ИКОМ-а Србије одржаној 19. априла у Галерији фресака у Београду, додељене су награде у више категорија за изузетне резултате у раду музејских институција остварене током 2011. године.

Награда за пројекат године припала је Спомен-збирци Павла Бељанског из Новог Сада за изложбу «Колекција Павла Бељанског: поново у Београду», која је у сарадњи са Медија центром «Одбрана», реализована у оквиру прославе 50 година постојања те институције.

Ауторке пројекта су др Јасна Јованов и Милица Орловић Чобанов. На изложби одржаној од 12. октобра до 26. новембра 2011. године у Галерији Дому Војске Србије у Београду, приказано је 68 уметничких дела 32 аутора, међу којима су најзначајнији представници српске модерне. Пажљивим избором слика и скулптура стављен је акценат на фонд колекције од националног значаја, личност дародавца Павла Бељанског, као и на тенденције југословенске и српске модерне уметности.

Саставни део изложбе био је и тактилни сегмент, посвећен слепим и слабовидим особама, а пратећи програм је омогућио интерактивно учешће публике кроз креативне радионице за децу, филмске пројекције, тематска предавања, презентације издавачке делатности, промоције часописа, тумачења кустоса и волонтера–студената историје уметности и туризмологије итд.

Овом изложбом, уз примену савремених принципа и техника излагања, пружено је иновативно музеолошко решење, чиме је дат допринос новом схватању улоге музеја у друштву, као и значају културног наслеђа, његовој заштити и очувању. Награду за пројекат године у име Спомен-збирке Павла Бељанског примила је управница др Јасна Јованов.