Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2012.

Упућивање представника МО и ВС у мисију Европске уније "EUTM Somalia" у Уганди



Упућивањем санитетског пуковника Славише Ћирића, начелника Одељења за инфективне болести Војне болнице у Нишу, Република Србија је данас отпочела учешће у мултинационалној операцији Европске уније ,,EUTM Somalia“ у Уганди. Пуковник Ћирић ће наредних шест месеци бити ангажован у Уганди као шеф Санитетске службе у мисији EUTM Somalia.

Министарство одбране Републике Србије на овај начин наставља и проширује успешну сарадњу са Европском унијом у области заједничког учешћа у мисијама подршке миру. Пошто је почетком априла у мисију снага Европске уније у Сомалијској Републици – EUNAVFOR Somalia – Operation ATALANTA упућен први официр Војске Србије, од данас започиње учешће представника Министарства одбране и Војске Србије у још једној мисији Европске уније, у мисији за обуку безбедносних снага Сомалијске Републике у Уганди – EUTM Somalia.

Мисија Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалијске Републике у Уганди – EUTM Somalia успостављена је 7. априла 2010. године Резолуцијом савета безбедности Уједињених нација број 1872 (2009) и одлукама Савета Европске уније број 96 и 197 (2010) ради подршке у јачању државних институција Сомалије. Задатак мисије је пружање подршке прелазној влади, помоћ народу и стабилизацији тренутне ситуације кроз обуку и опремање сомалијских снага безбедности. Војна обука се изводи у Уганди, где су безбедносни ризици нижи него у Сомалији. Мисија се одвија уз сарадњу са Уједињеним нацијама и Мисијом Афричке уније у Сомалији (AMISOM).

Учешће пуковника Ћирића у мисији EUTM Somalia од стране Европске уније оцењује се као „значајан допринос“ Републике Србије заједничком напору за превазилажење проблема у Сомалији, због значаја дужности коју ће обављати у мисији.

Министарство одбране у 2012. години, планира ангажовање санитетског тима састава пет чланова у EUTM Somalia и осам припадника Војске Србије у штабу наведене Мисије и планиране су две ротације.