Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2012.

Министар Шутановац у Чачку




Министар одбране Драган Шутановац са сарадницима посетио је данас Технички ремонтни завод и компанију „Слобода“ у Чачку. Током посете, министар је уручио и кључеве шест станова активним и пензионисаним припадницима система одбране у том граду.

Након разговора са руководством ТРЗ "Чачак", министар одбране је са сарадницима и у пратњи директора те установе, пуковника Горана Марјановића, обишао тактичко-технички збор, погон за ремонт возила гусеничара, испитну станицу за моторе и капацитете за одржавање телекомуникационих уређаја.

Mинистар Шутановац је током посете ТРЗ "Чачак" нагласио да je тај завод један од важних ресурса Министарства одбране и Војске Србије, не само због ремонта домаћег наоружања и војне опреме коју користи Војска Србије већ и због могућности пружања услуга иностраним партнерима.

- Очекујемо да ће Србија у наредном периоду имати један изузетно озбиљан уговор по питању ремонта и модернизације тенкова М-84 - рекао је министар одбране наглашавајући да ће носилац тога бити Технички ремонтни завод Чачак.

Говорећи о том уговору, министар је подсетио да је деведесетих година тенк М-84 продат Кувајту, а да већ неколико година нудимо могућност ремонта и модернизације тог тенка.

- Верујемо да ћемо у наредном периоду имати коначно позитивне и конкретизоване податке из Кувајта и тиме покренути једну сасвим нову еру односа - закључио је министар Шутановац.

Министар је истакао да му је посебно драго што је после дугог низа година расписан конкурс за пријем 125 лица у ТРЗ "Чачак", међу којима ће бити и млади стручњаци.

-Као што смо обећали, ширимо капацитете, јер имамо потребе за младим и стручним људима - рекао је министар Шутановац напомињући да већ дужи низ година инжењери нису успевали да се запосле у Чачку.

Директор Завода је истакао да ће међу 125 примљених бити 32 инжењера, 26 са факултетом и шест са вишом школом, који ће бити распоређени на места технолога у погонима. Остала места, према његовим речима резервисана су за висококвалификоване и квалификоване мајсторе, којих треба највише.

У наставку посете, министар Шутановац је у компанији „Слобода“ пустио у рад нову машину за лакирање позиција, која обједињава послове које је раније обављало неколико постројења.

- Када у једној компанији, током четири године, повећате извоз 3,5 пута, а плате запослених за 75 одсто, и када упослите 50 одсто радника више него пре четири године, тада можете рећи да се та компанија води на адекватан начин уз подршку Министарства одбране и Војске Србије – истакао је министар одбране додајући да је, данас, просечна плата у „Слободи“ тридесет одсто већа него у остатку металског комплекса.

Према његовим речима, та компанија има перспективу, нарочито што се у њој и у овим тешким условима граде нови погони.

- Више од шездесет милиона евра извоза српског наоружања и војне опреме од 2006. године је четири пута мање од онога што Србија данас ради – истакао је министар Шутановац додајући да ће та компанија учествовати у и извозу знања не само производа, већ и технологије, што је добра перспектива за наше младе стручњаке.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије, предвођена министром, обишла је објекте „Алатница“ и „Заштита“, као и објекат „П“ који је у фази реконструкције, а намењен је за лаборацију противавионске и авионске муниције. Обновом тог објекта, повећана је ефикасност и безбедност постројења.

Директор компаније „Слобода“ Зоран Стефановић нагласио је да је претходна година била рекордна када је реч о договореним пословима и да су сви захтеви испуњени и пре рокова.

- Током ове године вредност уговорених извозних послова је око 46 милиона и око 360 милиона динара за послове Министарства одбране – рекао је Стефановић.

Министар одбране је, на крају посете Техничком ремонтном заводу, уручио кључеве шест станова активним и пензионисаним припадницима система одбране у том граду.

- Ово је наставак плана од пет хиљада стамбених решења за пет година - рекао је министар Шутановац и подвукао да ће политика Министарства одбране и даље бити усмерена ка решавању стамбеног питања што већег броја припадника војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА