Министарство одбране Републике Србије
 
24.04.2012.

Међународни симпозијум о систему надзора и одржавања убојних средстава



У Техничком ремонтном заводу Крагујевац данас је започео тродневни међународни симпозијум о систему надзора и одржавања убојних средстава. Организатор скупа је Сектор за материјалне ресурсе Министарства одбране, а повод за одржавање били су закључци са Трећег састанка о сарадњи у области наоружања и логистике, који је одржан јуна прошле године.

На семинару су учествовали експерти из земаља сталних чланица Конференције о сарадњи у области наоружања и логистике, представници Техничког ремонтног завода Крагујевац, Војнотехничког института, Управе за логистику Генералштаба Војске Србије, Централне логистичке базе и Команде КоВ.

Госте је поздравио потпуковник Никола Бобић из Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране.

- Обично причамо о муницији кад се деси неки акцидент, кад добијемо мало више на публицитету, међутим, ми требамо да се превентивно бавимо активностима које ће спречити те потенцијалне акциденте. Тога су свесни људи који се баве муницијом, али морамо и друге да наведемо на то да и они размишљају као ми – истакао је потпуковник Бобић.

Он је, такође, рекао да се интензивно ради на томе да ТРЗ Крагујевац, еминента установа у Војсци Србије, постане регионални центар за демилитаризацију муниције.

О историјату крагујевачког Техничког ремонтног завода и делатности те установе – одржавању убојних средстава, ремонту, демилитаризацији и све заступљенијем инжењерингу, говорио је потпуковник Драшко Милосављевић, технички директор те установе.

Првог дана семинара било је речи о систему праћења и одржавања убојних средстава (УбС), техничком прегледу УбС, лабораторијским и контролним испитивањима тих средстава, која су додатни механизам контроле.

У наредна два дана биће речи о информационом систему за квантитативно и квалитативно праћење стања УбС, основном и техничком одржавању тих средстава, о освајању и самом генералном ремонту, те о демилитаризацији убојних средстава.

Учесници скупа су, поред предавања, обишли поједине радне целине Завода и у пракси видели како је у њима организован рад. На крају су разменили искуства и мишљења, што је и циљ оваквих семинара.

Неоспорно је да надзор и спровођење система одржавања убојних средстава кошта, али је цена увак мања од оне која мора да се плати ако дође до неког акцидента. Стицајем несретних околности, после параћинске експлозије, и државни органи су се значајније ангажовали и то је утицало на инфраструктурно улагање и опремање и система одбране и ТРЗ-а. Наравно, усавршавање система одржавања убојних средстава је непрекидан процес. И на том се не сме стати. Уједно, то је и порука која се чула првог дана тог скупа.