Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2012.

Додељене награде за најбоље научноистраживачке радове



Годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију и магистарски рад у Министарству одбране и Војсци Србије током 2011. године, као и посебна награда часописа „Војно дело“ додељене су данас на свечаности у Дому војске.

Признања награђенима је, у име министра одбране, уручила државна секретарка др Тања Мишчевић. Свечаности су присуствовали и државни секретари др Зоран Јефтић и Игор Јовичић као и представници Министарства одбране и Војске Србије и научни радници.

У конкуренцији четири научноистраживачка пројекта, шест докторских дисертација и четири магистарска рада, посебна комисија Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране изабрала је најбоље. Пројекaт „Противхемијска заштита“ тима др Душана Рајића, пуковника у пензији, проглашен је за најуспешнији научноистраживачки рад прошле године, док је најбоља докторска дисертација са називом „Побољшање тачности мерења аеродинамичких дериватива стабилности методом крутих принудних осцилација у аеротунелу великих брзина са надпритиском“, рад војног службеника др Марије Самарџић.

Међу магистарским радовима, према оцени комисије, посебно се издвојило „Истраживање могућности повећања безбедности транспорта опасних материја за потребе система одбране“, потпуковника магистра Драгана Костадиновића.

Чланак „Родна равноправност у Војсци Србије – између диктата прошлости и изазова будућности“, ауторке др Јованке Шарановић из Института за стратегијска истаживања, добио је посебну годишњу награду часописа Војно дело.

Награђене ауторе и њихове радове представио је председник Комисије за доделу награда, начелник Управе за стратегијско планирање генерал-мајор проф. др Божидар Форца.

Државна секретарка у Министарству одбране др Тања Мишчевић, после уручења награда добитницима, истакла је да та признања доказују да систем одбране препознаје улогу науке у својој реформи и развоју, али и потребу да се најистакнутији појединци у тој делатности стимулишу за допринос који дају науци.

- Посебно бих подвукла потребу и напоре које чинимо за нарастање младог научног кадра, као потврде перспективности науке у свим нашим процесима и пројектима. Имајући у виду да је научноистраживачка делатност од посебног значаја за свеукупни развој Републике Србије овим Министарство одбране даје пажњу научним достигнућима - рекла је Тања Мишчевић и додала да и у време економске кризе систем одбране науку препознаје као карику која је нераскидиво повезана са јачањем одбрамбене способности наше земље.

Државна секретарка је посебно нагласила да ће прошлогодишње формирање Универзитета одбране у значајној мери поспешити научно-истраживачки рад у Министарству одбране и Војсци Србије и подсетила да су лане на Војној академији звање специјалисте стекла 64 лица, да је њих троје стекло звање магистра, а 11 лица је одбранило докторску дисертацију.

Говорећи о Годишњој награди „Војног дела“, државна секретарка, је рекла да је тај часопис постао препознатљив у региону и међу академском јавношћу, а сваке године има све више читалаца.

Тања Мишчевић је на крају, честитајући свима предстојећи Дан Војске, изразила жељу да управо ове награде буду подстрек свима онима који тек крећу у пут великог истраживачког рада - како би имали снаге да све оно што започну заиста и доведу до краја.

Годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију и магистарски рад у Војсци Србије и Министарству одбране, установљене су одлуком министра одбране 2005. године, а три године касније, министар је установио и годишњу награду „Војно дело“ за најбољи чланак објављен у истоименом научнотехничком часопису.