Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2012.

Нова изложба у Дому војске „Од Станчића до Станића“



У Великој галерији Дома Војске Србије вечерас је отворена заједничка изложба двојице великана наше ликовне уметности – Миљенка Станчића (1926–1977) и Воја Станића (рођен 1924), па самим тим и носи назив „Од Станчића до Станића“. Иако се њихове слике доста разликују, ипак се код обојице препознаје одступање од текућих ликовних актуелности. Сваки на свој начин, обликовали су стварност у истом надреалном кључу.

Слике припадају приватној колекцији др Драгољуба Милићевића, а поједина дела ових мајстора магичног реализма власништво су и Дома војске. Оба сликара су својевремено излагала у Дому, тако да је ово њихов повратак на зидове Галерије.

Изложба је крајем прошле године приказана у Модерној галерији у Ваљеву и оцењена је као један од најзначајнијих догађаја у 2011. години. Сада у њој може да ужива и београдска ликовна публика.

Госте на изложби поздравили су потпуковник Славољуб Марковић, директор Медија центра „Одбрана“, др Драгољуб Милићевић и историчар уметности Никола Кусовац, који је и аутор поставке.

„Част ми је да вам поново пожелим добродошлицу у Медија центар „Одбрана“, на још једно дружење са сликом и уметницима“, рекао је потпуковник Марковић и закључио да је ова изложба добар наставак уметничког програма који Медија центар развија већ дуже од годину.

„Колекционари су веома ташти људи, они морају да покажу оно што имају“, признао је др Драгољуб Милићевић, истакавши да његове слике добијају смисао тек кад их други виде. Додао је и да је улога колекционара данас, када је већина музеја затворена, веома важна: „Колекционари би управо сада требало да изнесу своје колекције на увид јавности и млађих поколења.“

„Све што су радила ова два велика мајстора кичице, и Станић и пре њега Станчић, у основи је одбрана једног финог трајања и наслеђа у уметности. Уметност излази из вредности, има свој фини ток. Кроз дела ових сликара уверићете се да сам у праву“, рекао је Никола Кусовац, отворивши изложбу.

Изложба ће бити отворена до 12. маја, сваког дана осим недеље и празника, од 11 до 19 часова, а посетиоци ће моћи да купе каталог у издању Медија центра.
photoФОТОГАЛЕРИЈА