Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2012.

Обележен Дан Института за научне информације ВМА



У Амфитеатру Војномедицинске академије данас је обележен велики јубилеј, 51 година од оснивања и 50 година од почетка рада Института за научне информације ВМА. Свечаности су присуствовали ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник проф. др Миодраг Јевтић, начелник ВМА бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, декан Медицинског факултета ВМА бригадни генерал академик Миодраг Чолић, начелник Управе за војно здравство пуковник проф. др Зоран Поповић, запослени на ВМА и у Институту, као и многобројни гости.

Честитајући празник запосленима, као и свим бившим члановима тог колектива, генерал Новаковић је истакао значајан допринос Института у унапређењу рада свих делатности ВМА, а самим тим и њеној данашњој позицији као водеће здравствене, образовне и научне институције на овим просторима, а и шире.

- Иако је у састав ВМА Институт формално укључен тек 1992. године, он је од самог почетка био под њеним кровом и тако, не само функционално, него и физички припадао ВМА. Захваљујући томе, богатство медицинских научних информација, које су се свих ових година сливале у Институт и обрађивале кроз рад његових стручних служби, увек је било на располагању запосленима у ВМА - рекао је генерал Новаковић.

Према његовим речима стручна библиотека Института водећа је у нашој земљи по броју монографских и часописних публикације из области биомедицине, а њен фонд се сваке године употпуњује. Он је нагласио да је управо „Војносанитетски преглед“ први од медицинских часописа у Србији уврштен на SCI листу и да данас представља часопис са међународним рејтингом.

Као једну од кључних активности Института генерал Новаковић је издвојио наставну делатност и подсетио да су управо запослени у Институту годинама били њени носиоци.

- Оснивањем Медицинског факултета ВМА, Институт је постао и наставна база за извођење практичне наставе из области медицинске научне информатике и медицине засноване на доказима - рекао је начелник ВМА.

Генерал Новаковић уручио је признања бившим начелницима Института пуковницима др Чедомиру Марковићу, прим. др Душану Милићу и проф. др Владимиру Тадићу као знак захвалности за године посвећене унапређењу те установе.

Садашња начелница Института проф. др Силва Добрић честитала је колективу још један јубилеј, 20 година од како је Институт и формално у саставу ВМА. Она је истакла људски фактор као пресудан у развоју те установе, посебно издвојивши проф. др Инес Веслеј- Танасковић, као једну од првих дама која је поставила темеље данашње научне информатике.

Начелница Института уручила је захвалнице истакнутим установама и појединцима који су помогли рад и развој те установе и на тај начин допринели њеној садашњој стручности и опремљености.

Савремени центар за медицинску научну информатику основан је 1961. и од тада физичики и функцијски припада ВМА, мада у њен састав формално улази тек 1992.године.

У почетку је под именом Институт за војномедицинску документацију био самостална установа директно потчињена начелнику Санитетске управе, од 1979. носи назив Институт за војномедицинске научне информације и документацију (ИВМНИД), да би коначно од 1997. носио садашњи назив - Институт за научне информације (ИНИ).