Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2012.

Обележен Дан „Кобри“



У касарни „Генерал Јован Мишковић“ на Бањици данас је обележен Дан Батаљона војне полиције (специјалне намене) “Кобре“ - 14.април. Овај датум обележава се у знак сећања на дан када је 1978. формирано Одељење за противтерористичка дејства 282. батаљона војне полиције - прва противтерористичка јединица наше Војске.

Прослави су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, министарка правде у Влади Србије Снежана Маловић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, државни секретари у Министарству одбране, помоћници министра, припадници Министарства одбране, Војске Србије и Министарства унутрашњих послова.

Том приликом приказане су радне тачке батаљона Војне полиције специјалне намене „Кобра“, тактичко-технички збор, примењено борење и обезбеђење личности.

Министар одбране изразио је задовољство што је данас са припадницима „Кобри“ јер са њима сарађује од првог дана ступања на дужност.

- Није нам била идеја да дођемо и видимо вашу показну вежбу, већ да са вама разговарамо и чујемо шта је неопходно да бисте обављали ваш посао у савременом свету када је сукоб, између оних који крше закон и оних који праве и спроводе закон, такав да је сваког дана неопходно напредовати, не само физички него и техничко-технолошки, изјавио је министар Шутановац и додао да та врста посла изискује инвестиције имајући у виду да тај батаљон обезбеђује највише државно руководство и самим тим има највећи степен одговорности.

- Са аспекта тренутка у коме се држава на најсвеобухватнији, до сада вероватно невиђен начин, бори против организованог криминала није случајно што је данас са нама министарка правде и што је ви обезбеђујете, јер данас у Србији постоје они који желе да угрозе животе људи који се боре против криминала, рекао је министар и додао да „Кобре“ поред њега и начелника Генералштаба, обезбеђују и министарку правде што говори о поверењу у ту јединицу.

Министар Шутановац такође је напоменуо да је упознат са проблемима Батаљона специјалне намене, али и да је свестан чињенице да је буџет предвиђен за систем одбране мањи него 2008. године.

- Захваљујући одговорном планирању верујем да можемо да направимо велики напредак у вашој јединици и Војној полицији која извршава велике и сложене задатке у садашњости и која ће их извршавати у времену које је пред нама. Драго ми је да су са нама данас овде и пензионери ваше јединице. Мислим да је за такву јединицу неопходно пријатељство које ће трајати не само колико траје радни век већи знатно дуже, рекао је министар и нагласио да они могу допринети размени искустава, добијању важних информација и пренети знања младим људима који приступају јединици.

Честитајући празник, министар одбране нагласио је припадницима батаљона ВП с/н „Кобре“ да је веома важно да дају максимум, буду све време будни и поштују процедуре, буду иновативни када је то неопходно, а да у исто време буду свесни да живимо у времену у коме не знамо када може доћи до проблема.

Командант бВП с/н „Кобре“ потпуковник Виктор Добрић уручио је поклон министру одбране у знак захвалности за досадашњу сарадњу.

- Јединица је све постављене задатке извршавала професионално и одговорно и намера нам је да и у наредном периоду својим радом и залагањем останемо оно што смо увек и били, понос Министарства одбране и Војске Србије, рекао је потпуковник Добрић и образложио да је батаљон ВП с/н „Кобре“ јединица са традицијом дугом 34 године и да је то најстарија противтерористичка јединица у земљи и окружењу.

„Кобре“ су елитна јединица наше војске директно потчињена Управи војне полиције која извршава најодговорније задатке из домена безбедносне заштите најважнијих државних и војних руководилаца, обезбеђује стране државне и војне делегације, обавља послове противдиверзионе заштите одређених лица и остале војнополицијске задатке.
photoФОТОГАЛЕРИЈА