Министарство одбране Републике Србије
 
15.04.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 158 од 15. априла доноси



Овде смо да дамо допринос регионалном приступу у решавању вишка наоружања, муниције и убојних средстава, уверени да је одбрамбена и безбедносна сарадња један од најбитнијих видова сарадње држава региона, истакао је министар Шутановац на Конференцији министара одбране држава учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи која је одржана у Београду.

Током посете Панчеву министар Шутановац посетио је Специјалну бригаду, фабрику "Утва", а са градоначелницом Весном Мартиновић потписао је Уговор о изградњи заштитног грудобрана на стрелишту у касарни „Растко Немањић“.

У панчевачкој фабрици „Утва” приказан је нови школско-борбени авион – „кобац”, изведен је из основне верзије „ласте 95”, а намењен је напредној школско-борбеној обуци и борбеној употреби у блиској подршци противпобуњеничких и противтерористичких дејстава.

Очекујемо да ће база "Југ" имати интернационални карактер и као што смо обећали, овде ћемо имати стране инструкторе и стране војнике који ће се обучавати за мултинационалне операције, рекао је министар Шутановац приликом посете бази.

Генерал-потпуковник Љубиша Диковић, начелник Генералштаба, поводом новог Дана Војске Србије истиче да развој српске војске кроз историју у великој мери одређује путеве које бирамо за нашу будућност. У том смислу, неговање традиције из ослободилачких ратова веома је важно за Војску Србије.

У оквиру свечаности у Баточини, министар Шутановац отворио је реконструисан Карађорђев трг и Плато др Зорана Ђинђића.

Фабрика „Прва искра“ Барич има перспективу, прошла је кризни период који је био изузетно тежак и сада се уклопила у потребе система одбране, пре свега извоза, рекао је министар Шутановац приликом посете фабрици.

Истичући значај наменске индустрије, министар Шутановац је оценио да је она једна од највиталнијих грана индустрије наше земље и да је фабрика „Милан Благојевић - наменска“ у Лучанима кључна за наменску индустрију Србије.

У интервјуу ОДБРАНИ пу¬ков¬ни¬к др Сло¬бо¬да¬н Или¬ћ, ди¬рек¬то¬р Тех¬нич¬ког опит¬ног цен-тра, наглашава да су ско¬ро сва тех¬нич¬ка сред¬ства у опе¬ра¬тив¬ној упо¬тре¬би у Вој¬сци Србије про¬шла ис¬пи¬ти¬ва¬ње и ве¬ри¬фи¬ка¬ци¬ју у Техничком опитном центру. И убу¬ду¬ће обез¬бе¬ђе¬ње ква¬ли¬те¬та сред¬ста¬ва наоружања и војне опреме биће нај¬ва¬жни¬ји за¬да¬так ове реномиране установе.

Министарство одбране је улагањем у производњу нове тканине и нове униформе М-10 оживело Фабрику „Јумко“ у Врању.

Компанија „Прва петолетка“ у Трстенику је веома важна за наменску индустрију Србије, а ово је прва посета министра одбране у 63 године њеног постојања, рекао је министар Шутановац у Трстенику.

Насеље „Степа Степановић“ у Београду прве станаре очекује у мају. Изградња тог насеља у коме ће бити доста војних станова, доприносу покретању грађевинске индустрије у Србији у условима економске кризе.

У оквиру вежбе „Април 2012“, припадници 98. ваздухопловне бригаде извршили су на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ ватрена дејства из авиона и хеликоптера по циљевима на земљи.

Инострани кадети на Универзитету одбране, Ванг, Елио, Ноас и Бернардо, говоре о животу у Београду од првог дана доласка на студије.

Представљамо даме из Уметничког ансамбла „Станислав Бинички”. Тајна њиховог успеха је у позитивној атмосфери која влада у оркестру. И управо то је оно што и публика чује док свирају – сазвучје нота и добре енергије.

Специјални прилог у овом броју:
АРСЕНАЛ број 64 – савремено наоружање и опрема код нас и у свету.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.