Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2012.

Обележена годишњица пробоја Сремског фронта



Уз војне и државне почасти, данас је у Адашевцима код Шида обележена 67. годишњица пробоја Сремског фронта, који је означио крај Другог светског рата на територији Србије.

На спомен-комплекс "Сремски фронт" венце су положили в.д.председника Републике и председница Народне Скупштине Славица Ђукић Дејановић, потпредседник Владе Србије Ивица Дачић и државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић. Венце су положили и представници Аутономне покрајине Војводина, СУБНОР-а и делегације амбасада земаља савезница у Другом светском рату.

Полагању венаца и културно-уметничком програму присуствовало је око хиљада људи из Србије и окружења. Организатори манифестације су Одбор Владе Србије за неговање традиција, Министарство одбране и општина Шид.

Сремски фронт је, у историји народноослободилачке борбе, остао један од најдуготрајнијих, најтежих и најславнијих ратних испита, положених током ослобађања Југославије. У рововским борбама од октобра 1944. до 12. априла 1945. године на обе стране учествовало је око 250.000 војника. За тих 170 дана погинуло је више од 13.000 припадника Народноослободилачке војске и око 1.800 бораца Црвене армије, Бугарске народне армије и бригаде "Италија". Губици немачких и хрватских снага на Сремском фронту били су много већи и процењују се на око 30 хиљада погинулих.

После пробоја Сремског фронта, у складу са општом савезничком офанзивом, снаге Југословенске армије су, за кратко време, ослободиле целу територију Југославије, укључујући Истру и Словеначко приморје, а неколико јединица са Сремског фронта доспеле су и до Трста.
photoФОТОГАЛЕРИЈА