Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2012.

Почео састанак министара одбране држава учесница SEECP



Састанак министара одбране држава учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (Southeast European Cooperation Process - SEECP), којим Србија председава ове године, почео је данас у Палати Србија у Београду. Тема сусрета је „Унапређење степена заједничке сарадње у региону за решавање питања вишка наоружања“.

На састанку учествују делегације министарстава одбране Србије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније, Албаније, Румуније, Бугарске, Турске и Грчке, као и представници УН, ЕУ, НАТО, ОЕБС, Регионалног савета за сарадњу и Центра за безбедносну политику - RACVIAC. Скуп је отворио министар одбране Драган Шутановац.

Пожелевши добродошлицу учесницима скупа, министар је истакао да је ово први скуп који Србија организује после добијања статуса кандидата за чланство у ЕУ.

- Корак напред отворио је ново поглавље и нове перспективе односа Србије и Европске уније. Наши представници учествују у раду Војног комитета, а Србија је активно почела да се ангажује у активностима заједничке безбедносне и одбрамбене политике, рекао је министар Шутановац.

Он је нагласио да Србија први пут у историји учествује у операцијама за управљање кризама ЕУ додајући да су европске интеграције стратешки приоритет наше земље, а регионална сарадња, као њен предуслов, један од стубова наше спољне политике.

Министар је поздравио присуство представника међународних и регионалних организација.

- Ваша подршка у напорима држава региона да спроведу потребне реформе и успоставе модерне европске и међународне стандарде у свим сферама друштва јачајући одговорност и транспарентност, представља платформу за даље јачање партнерских односа, рекао је министар Шутановац.

Он је истакао да активно учествујући и унапређујући сарадњу, Република Србија, у овом тренутку, председава у три регионалне иницијативе, међу којима је и Процес сарадње у Југоисточној Европи.

- У току су и припреме око преузимања председавања Организацијом за европску безбедност и сарадњу, што је предвиђено за 2015. годину - рекао је министар одбране. Он је додао да Србија подржава интеграцију својих суседа у европске и међународне безбедносне институције, напомињући да је то једини пут ка стабилизацији и просперитету Југоисточне Европе.

- Данас смо овде да дамо допринос регионалном приступу у решавању вишка наоружања, муниције и убојних средстава, уверени да је одбрамбена и безбедносна сарадња један од најбитнијих видова сарадње држава региона – истакао је министар Шутановац на крају уводног излагања.

Он је најавио да ће наставак сусрета бити резервисан за пленарну седницу на којој ће се разматрати могућности уништавања вишкова наоружања имајући у виду специфичности сваке од држава учесница процеса и њену националну перспективу. Како је нагласио, процена проблема сваке државе појединачно требало би да нам пружи објективан увид за стање и подстицај за изналажење општеприхватљивог и свеобухватног решења за читав регион.

Министар је подвукао и напредак наше земље у билатералним односима, као и свеукупан допринос сарадњи у региону.

Министар Шутановац се на маргинама скупа састао са министарком одбране Црне Горе Милицом Пејановић Ђуришић и министром одбране Турске Исметом Јилмазом.

У завршном обраћању, Шутановац је истакао да је данашњи скуп обележила посетa 11 делегација, 6 међународних организација, међу којима и три министра из Бугарске, Црне Горе и Турске.

- Основна тема данашњег састанка била је унапређење сарадње у решавању вишкова наоружања и војне опреме. Сагласили смо се да су вишкови војне муниције и убојних средстава једна од главних претњи и ризика у целом региону. Зато и сматрамо да је најбољи начин решавања заједничких проблема у сарадњи кроз многобројне механизме регионалних иницијатива – нагласио је министар Шутановац додајући да је заједнички констатовано да вишак наоружања и војне опреме није само опасност за грађане, већ и оптерећење за војске региона.

Према његовим речима, у жељи да се помогне у решавању тог изузетно великог проблема, Република Србија, односно Министарство одбране, понудили су капацитете ТРЗ Крагујевац. Министар је изразио задовољство што је велики део учесника то и прихватио.

- Реч је о заводу који има традицију од 150 година, и који је до сада много радио на демилитаризацији и делаборацији муниције којој истиче рок трајања – оценио је министар Шутановац посебно истичући да су се данас сви учесници сложили да је регионални начин сарадње најбољи начин решавања оних питања који се тичу региона, што ова конференција и потврђује.

Говорећи о билатералним сусретима са министрима одбране Бугарске, Црне Горе и Турске током на маргинама конференције, министар Шутановац је истакао да осим већ утврђених праваца сарадње, постоји интересовање за сарадњу у области одбрамбене индустрије.

- Очекујем да до краја месеца потпишемо уговор о до сада највећој донацији коју је Министарство одбране до сада добило, а реч је о 10 милиона евра за даљу реконструкцију и коверзију аеродрома “Морава” крај Краљева – истакао је министар објашњавајући да је то донација Министарства одбране Републике Турске.

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА

Говорећи о вишку наоружања у региону, Шутановац је истакао да је на овим просторима у последњој деценији протеклог века нагомилао изузетно много наоружања и војне опреме.

- Ми смо, конкретно имали око 12 хиљада тона које су биле на отвореном простору, и које су од 1. јуна прошле године, коначно, или делаборисани или смештени у адекватне магацинске просторе – подвукао је министар, додајући да ће тек техничка анализа потврдити колика је укупна количина и који су капацитети неопходни да би се сва та муниција довела у безбедно стање.

Министар је подсетио да је од УНДП и ОЕБС добијена подршка за повећање капацитета у Крагујевцу, као и за реконструкцију и изградњу два магацинска простора који ће омогућити да Србија трајно реши питање вишкова наоружања и војне опреме.

Србија, истакао је министар Шутановац, на својој територији има 5 посто од укупних 160 хиљада тона вишка муниције, која је адекватно смештена, а уз то има капацитета да помогне и другима у решавању тог проблема.

Представник НАТО, Франк Боланд, је оценио да је ова иницијатива изузетно важна јер доприноси безбедности људи у овом региону. Уз то, вишак муниције је веома важно питање када је реч о најбољем искоришћавању одбрамбених ресурса.

Заменик министра одбране Босне и Херцеговине Мирко Околић истакао је да је та земља једна од оних у региону која има највише вишкова убојитих средстава, око 18 хиљада тона, а које притом није у у добром стању.

Та земља нема довољно капацитета, како је истакао, за решавање проблема у потпуности, али прибегава продајама, донацијама и уништењу да би тај проблем ублажила. Околић је истакао важност изналажења правовременог решења, јер вишак муниције може бити и прекогранични проблем.



УВОДНО ИЗЛАГАЊЕ МИНИСТРА ОДБРАНЕ Р. СРБИЈЕ >>>
photoФОТОГАЛЕРИЈА