Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2012.

Изложба „Војне пушке великог калибра“ у Баточини



Државни секретар Министарства одбране Игор Јовичић отворио је изложбу Војног музеја из Београда „Војне пушке великог калибра“ у Културно-туристичком центру „Доситеј Обрадовић“ у Баточини. Поставка је део је манифестације „У сусрет новом Дану Војске Србије“.

Изложби су присуствовали помоћник министра одбране за људске ресурсе генерал-мајор Слађан Ђорђевић, представници Министарства одбране и Војске Србије, председник општине Баточина Радиша Милошевић, директорка Центра „Доситеј Обрадовић“ Јасмина Младеновић, кустос Војног музеја из Београда и аутор изложбе Вук Обрадовић као и бројни посетиоци.

Отварајући изложбу, државни секретар истакао је да репрезентативна поставка Војног музеја пружа изузетну прилику да се упознамо с колекцијом војних пушака, које су, свака на свој начин, симболизовале претходна времена.

- У оквиру манифестације „У сусрет новом Дану Војске Србије“ враћамо се на историјске догађаје из 1815. године када је донета одлука о почетку Другог српског устанка, на челу с кнезом Милошем Обреновићем, што је било значајно за будући развој државности Србије. Устанак је остао упамћен по својој симболици и времену које је одражавало понос, храброст и веру српског народа у стварању савремене државе - рекао је државни секретар.

Такође је додао да млађа генерација има одговоран посао да пружи максималан допринос даљем развоју и просперитету Србије, као државе српског народа и свих грађана који у њој живе, заснованој на владавини права и социјалној правди, начелима грађанске демократије, људским и мањинским правима и слободама, као и припадности европским принципима и вредностима.

- Ово је порука из слободарске Шумадије и Баточине, града који се налази на магистралном коридору 10, споју крајњих делова северне и јужне Европе. Ништа једнозначније од тога где се налазимо не може да нам укаже на то које цивилизацијске и културолошке вредности као држава и друштво треба да чувамо и развијамо - поручио је Игор Јовичић.

Директорка Културно-туристичког центра „Доситеј Обрадовић“ Јасмина Младеновић рекла је да је та установа на путу да постане мали „храм културе“ и да је изложба велики допринос ка остварењу тог циља.

Војни музеј из Београда у сталној поставци и депоима чува велики број занимљивих и важних предмета из војне историје, историје наоружања и војне опреме. Међу њима највећу пажњу привлаче моћне пушке великог калибра.

Посетиоци изложбе у Баточини могу видети бедемске пушке из ере црног барута, противтенковске пушке из Другог светског рата и савремене снајперске пушке. Циљ поставке „Војне пушке великог калибра“ јесте да прикаже развој такве врсте наоружања од 16. века до данас. Изложба је отворена до 17. априла.
photoФОТОГАЛЕРИЈА