Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2012.

Министар Шутановац обишао фабрику „Јумко“



Током данашње посете Врању министар одбране Драган Шутановац , помоћник за материјалне ресурсе Илија Пилиповић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима обишли су Холдинг компанију „Памучни комбинат Јумко“ и разговарали са руководством те компаније.

У погонима за производњу униформи министар је разговарао и са радницима и упознао се са условима рада и током производње. Током обиласка погона у којима се шије униформа типа М-10 министар је имао прилике да види и дигиталну униформу са пустињском дезеном.

Према речима министра Шутановца та фабрика је до пре две године била у јако лошем стању.

- Радници нису примали плату и нису имали посла. Након планирања са менаџментом “Јумка“, након производње нове униформе и нове тканине, Министарство одбране је покренуло производњу у фабрици“, истакао је министар Шутановац.

Он је напоменуо да је до сада око 650 милиона динара уложено у униформе и друге производе које ради компанија „Јумко“ за потребе наше војске.

- Очекујемо да уговоримо више од 200 милиона динара и да практично до краја ове године сви припадници Војске Србије који носе униформу, носе нову М-10 униформу која је производ сарадње ВТИ-а и фабрике „Јумко“- рекао је министар и додао да је та компанија типичан пример како могу средства из буџета да се користе за куповину домаћих производа.

Министар је подсетио да је управо Министарство одбране од самог почетка инсистирало на домаћим произвођачима и да се, сем памука који се увози, све остало производе у Србији.

- На овај начин помажемо и привреду Србије али и буџет Републике Србије од кога зависи и сама војска. Подсећам да то исто радимо и у Прибоју, у „Застави“ и у низу других фабрика које су важне за наш систем - рекао је министар одбране.

Он је напоменуо да Министарство одбране на годишњем нивоу издваја милијарду динара за плате запослених у Министарству одбране и Војсци Србије на простору града Врања.

Шутановац је подсетио да је то министарство у протекле две године у Војсци Србије запослилo око 1000 младих људи, који су војноспособни и који данас за разлику од неких прошлих времена, раде у војсци, обезбеђују плате и издржавају своје породице.

- Захваљујући Војсци Србије и Министарству одбране, уз "Јумко", укупно 3000 људи је нашло ухлебљење, а то је нешто што је нама јако важно и наставићемо да се тако понашамо и убудуће – истакао је министар Шутановац.

Заменик градоначелника Врања, Игор Андонов, током посете Јумку изразио је задовољство због свега што је Министарство одбране учинило у протекле четири године, не само за град Врање, већ и за цео југ Србије. Он је истакао значај капацитета запошљавања базе „Југ“, "Јумка", а послом који су ту добили, грађанима овог дела Србије вратила се нада, а то су људи који сада имају посао и редовне плате.

Он је похвалио напоре Војске Србије у изградњи моста у месту Мазараћ, који је после две деценије опет спојио две општине.

- Уз то, тренутно је у изградњи зграда са 27 станова намењених за припаднике Војске Србије у Врању, који ће бити замењени за земљиште које је мастер планом Војска предвидела. То је веома битно за град Врање, јер ће доћи до проширења индустријске зоне и стамбено пословног центра – истакао је Андонов, закључујући да „да су се остала министарства позабавила југом Србије само десети део као Министарство одбране, овде би се живело много боље него сад“.

Униформа типа М-10 је потпуно новог кроја с дигиталном шаром која се користи и у најразвијенијим армијама. Максимално је функционална и прилагођена потребама савременог војника.

Чини је 14 одевних делова – од рубља до трослојне ветровке. Практично испитивање униформе типа М-10 обављено је у 41. пешадијском батаљону Четврте бригаде и 63. падобранском батаљону Специјалне бригаде. После тога, униформа је прошла завршна испитивања у Техничко опитном центру, а у току је доношење Решења о усвајању нулте серије.

Компанија „Јумко“ је до септембра 2011. испоручила Министарству одбране и Војсци Србије 8.418 комплета униформа типа М-10, а до јула месеца је планирана испорука још 8.959 комплета, који су раније уговорени. У току је уговарање још 5.360 комплета униформи које ће врањска компанија израдити за нашу војску.

Холдинг компанија „Памучни комбинат Јумко“ је акционарско друштво које је почело са радом 1960, Решењем о оснивању народног одбора среза Врање. Године 1964. са 1200 радника почиње пробна, а наредне године и редовна производња. Повећани капацитети доводе и до стварања малопродајне мaрже. Та компанија данас успешно послује и на домаћем и на иностраном тржишту. Константно повећавајући продуктивност и ефикасност, Холдинг компанија „Јумко“ једна је од ретких у нашој земљи која се може похвалити традицијом пословања дужој од пет деценија. Годишње произведе 1.900 тона предива, 2,5 милиона метара тканине у 150 cm, 140 тона плетенине, 1,300 тона конца и три милиона одевних предмета.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Говорећи о наводима да су плате у „Јумку“ ниске, министар одбране је оценио да је у разговору са менаџментом чуо ту информацију, али је истакао да је најважније да фабрика и даље ради.

- Сигуран сам да уз добро вођење и већу помоћ Министарства економије, које нажалост није помагало овој фабрици као што је другим фабрикама, могла би да се оствари већа енергетска ефикасност, и уз исто упошљавање да се оствари већи прилив средстава за плате – нагласио је министар додајући да то следи и да је реч о великој фабрици која треба да се сконцентрише на мањем простору, за шта је потребна помоћ државе.

Према његовим речима, та фабрика ће имати посла и у будућности, не само захваљујући Министарству одбране, већ сада и извозу у иностранству, јер већ сада се јављају стране војске које желе да купују униформу по узору на нашу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА