Министарство одбране Републике Србије
 
07.04.2012.

Потписан Протокол о преносу имовине ВС општини Прокупље



Министар одбране Драган Шутановац и председник општине Прокупље Милан Арсовић потписали су данас у Прокупљу Протокол о преносу непокретности у јавној својини Републике Србије са корисника Министарства одбране на општину Прокупље.

„После више година преговарања, на иницијативу општине Прокупље и представника општине данас смо потписали меморандум на основу којег ће Министарство одбране да размени имовину, у виду Дома војске, са општином Прокупље“, рекао је министар Шутановац изражавајући задовољство чињеницом да ће Дом бити стављен у потпуну функцију за развој града и што ће имати културни садржај.

Министар Шутановац подсетио је да је Војска Србије у низу општина и градова у Србији помогла на овај начин, као и да је у времену великих елементарних непогода показала солидарност са грађанима, у великој мери и у топличком крају.

„Увек смо наилазили на добар пријем и свакако да општинама које имају добар однос према Војсци желимо да изађемо у сусрет и решавамо њихове проблеме. Велики новац годишње, путем плата, слива се и у општину Прокупље, Куршумлију и низ неразвијених општина и драго нам је да смо као систем препознали шта значи регионални равномерни развој и на који начин можемо да помогнемо да се региони у Србији развијају равномерно“, нагласио је Шутановац, додавши да одбрана земље није само пушком, већ и одбрана нашег идентитета, наше прошлости, наше историје, али и наше будућности те да је свака помоћ култури одбрана идентитета српског народа.

„Потписивањем Протокола у прилици смо да решимо један од највећих проблема годинама уназад, а то је, пре свега, непостојање квалитетног простора за културне институције у нашем граду“, истакао је Арсовић у обраћању медијима додавши да ће у бившем Дому војске у Прокупљу у наредном периоду бити изграђена модерна библиотека и биоскопска дворана. На тај начин, према његоивим речима, истовремено ће бити исправљена и неправда према једној од најстаријих школа у Србији, градској Гимназији, јер ће јој бити враћен ранији простор.

„До реализације уговора дошло је захваљујући разумевању министра одбране који нам је од првог дана помагао у нашим настојањима . По завршетку свих процедуралних ствари данас смо били сведоци потписивања веома битног документа, који значи бољи и квалитетнији живот за све грађане општине Прокупље“, рекао је Арсовић.

Вредност потписаног уговора је 57 милиона динара и он ће бити реализован у наредне четири године.

Одговори на новинарска питања

Одговарајући на питање о повећању броја војника у топличком крају, министар је истакао да се у оквиру система одбране ради озбиљна анализа бројног стања припадника Војске у односу на имајуће стање са жељом да се укине одређени број радних места која нису попуњена извесно време те да се повећа бројно стање војске.

„Свакако да би то повећање било управо у Копненој војсци и у оним деловима где је то неопходно и где постоји велико интересовање за приступање Војсци Србије, а Топлица је традиционално патриотски настројена“, рекао је министар Шутановац, напоменувши као ексклузиву да ће за време Ускршњих празника посетити једну од наших база.

На питање новинара о томе колико Војска Србије поклања пажње топличком региону командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић истакао је да је стање у Копненој зони безбедности стабилно, али и непредвидиво.

„Ангажовање Војске Србије на дужини од 382 километра административне линије на нивоу је који испуњава све оне мисије које смо дефинисали као задатак у обезбеђењу линије и контроли те територије“, нагласио је генерал Мојсиловић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА