Министарство одбране Републике Србије
 
07.04.2012

Обележена годишњица Топличког устанкаПоводом обележавања 95. годишњице Топличког устанка у селу Горње Гргуре, у општини Блаце, данас је приређена церемонија којој су присуствовали вршилац дужности председника Републике Србије Славица Ђукић Дејановић, премијер Мирко Цветковић, министар одбране Драган Шутановац и заменика начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, са сарадницима, министар унутрашњих послова Ивица Дачић, представници локалних власти и верских заједница.

Том приликом, премијер Цветковић је истакао да је Топлички устанак парадигма српске историје. „Овај догађај живео је између стварности и мита у којем се преплићу српско јунаштво и неслога. Данас је прилика да преиспитамо колико смо поука извукли из те бурне историје, и да одговоримо на питање где је Србија данас и да трасирамо њен пут ка будућности“, рекао је Цветковић.

После литургије у цркви у којој се чувају мошти Косте Војновића, вође Топличког устанка, одржан је помен погинулим ратницима и жртвама агресора у Првом светском рату, а затим су делегације положиле венце на споменик топличким јунацима.

Топлички устанак био је устанак Срба против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. То је био једини устанак у некој окупираној држави током целог Првог светског рата, и трајао је од 21. фебруара до 25. марта 1917. године.

Повод за избијање устанка било је регрутовање српских младића у бугарску војску, а први отворени сукоби српских чета и окупаторских оружаних снага забележени су 12. марта. У борбама које су трајале 20 дана, животе је изгубило око 6.000 устаника, мада се сматра да је жртава, нарочито цивилних, било више.

Борбе су настављене и после 25. марта, када је Бугарска званично прогласила крај ратних активности, и трајале су током читаве 1917. године. Битке које је на територији општине Блаце предводио Коста Војновић, сматране су најзначајнијим, а баш на месту његове погибије 1917. године одржана је и данашња свечаност обележавања годишњице устанка.
photoФОТОГАЛЕРИЈА