Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2012.

Министар Шутановац посетио компанију „Прва петолетка“ у Трстенику



Министар одбране Драган Шутановац, заједно са помоћником за материјалне ресурсе Илијом Пилиповићем, замеником начелника Генералштаба генерал-мајором Миланом Бјелицом и сарадницима, посетио је данас Предузеће за производњу наменских производа "ППТ-Наменска" у Трстенику.

Том приликом министар Шутановац разговарао је са директором предузећа Ненадом Трифуновићем након чега су обишли истраживачко развојни центар и прототипске радионице уз презентацију уређаја капацитета и могућности постројења.

Реч је о првој посети министра одбране наменској фабрици у Трстенику. Тим поводом директор те фабрике Ненад Трифуновић уручио је Захвалницу министру.

Током обиласка погона, министар Шутановац је истакао да је ова компанија веома важна за наменску индустрију Србије и да је прва посета министра одбране у 63 године постојања ове фабрике од изузетног значаја.

- Сама чињеница да ниједан министар одбране није био у фабрици и ова прва посета говори да смо заинтересовани за ову фабрику са аспекта система одбране и целокупне реиндустријализације наше државе, рекао је министар одбране и додао да без ове фабрике не постоји авио индустрија Србије, не може да ради "УТВА", нити можемо да радимо ремонт наших тенкова.

- Оно што сам видео у „ППТ-Наменској“ знатно је боље од онога што сам очекивао, јер се фабрика налази у веома добром стању и очекујем да испунимо планове које смо данас поставили и да фабрика има веће упошљавање у будућности. Важно је рећи да после дугог низа година стагнације, фабрика има купце и на истоку и на западу, и то за цивилне и војне програме, а то је веома важно са аспекта конкурентности. На нама је да покушамо да отворимо још више могућности у иностранству и да ова фабрика у склопу целе одбрамбене индустрије добије могућност да извози још више, рекао је министар Шутановац и наговестио да у времену иза нас велики број наменских индустрија није хтео да припада том систему, а данас фабрике као што су „ППТ-Наменска“, „УТВА“ и друге, желе да се врате у систем целокупне одбрамбене индустрије што показује да постоји поверење у Министарство одбране.

- Свакако желим да нагласим да смо у последње четири године направили изузетно велики продор на страна тржишта од Индонезије до Канаде, да Србија већ три године заредом извози производе одбрамбене индустрије у вредности од око 250 милиона долара, да ћемо ове године извести производе у вредности од 275 милиона долара, што говори да постоји будућност фабрике и да морамо да се модернизујемо и набавимо одређене машине и алатке, рекао је министар Шутановац и нагласио да постоји државни интерес да ова фабрика буде већински у државном власништву и да ће Министарство одбране у сарадњи са Министарством економије учинити све што је потребно да се план разматран данас и оствари, не само у овој фабрици него и у осталим.

- Жеља нам је да ова фабрика стане на ноге и изузетно је важно да буде заступљена у ланцу производње у Србији. Дешавало се да поједине фабрике купују машине у иностранству, незнајући да те машине могу да се направе овде у Трстенику, и мислим да је то време за нама, рекао је министар одбране.

Директор фабрике Ненад Трифуновић истакао је да је Захвалница министру одбране уследила као резултат дугогодишње добре сарадње са Министарством одбране.

- Ми смо ову прилику искористили да разговарамо о нашим обавезама које имамо према држави, очекујемо да ће конверзија дуга бити извршена, можда у овом тренутку буде реч о докапитализацији дуга и самим тим држава постаје већински власник фабрике „ППТ-Наменска“. Желимо да се укључимо у производњу наоружања и војне опреме за нашу државу у којој постоји таквих шест фабрика, а ми очекујемо да постанемо седма, што може да се деси већ овог месеца, изјавио је Трифуновић.

Током посете Трстенику, министар одбране разговарао је и са председником општине Стеваном Ђаковићем.

„ППТ-Наменска“ основана је 1972. као део Фабрике хидраулике и пнеуматике „Прва Петолетка“. Први производи направљени у њој били су авионски стајни трапови. Убрзо после тога почела је производња других хидрауличких и пнеуматских компонената.

Данас се у тој фабрици конструишу, развијају и производе различите хидрауличке, пнеуматске, серво-компоненте и други уређаји за војно и цивилно тржиште: авионски стајни трапови, мотори, разводници, цилиндри, горивне компоненте, сервопокретачи, различити типови пумпи, хидро-мотора и вентила, минобацачи граната, ваздушне пушке, земаљска опрема и друго.

У „ППТ-Наменска“, сем тога, ремонтују се, одржавају и испитују њени и производи других произвођача, нуде услуге ремонта, одржавања и испитивања, површинске заштите и термичке обраде.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

На питање о будућности фабрика од значаја за војну индустрију, министар одбране изјавио је да те фабрике преко 90 одсто својих производа извозе у иностранство и да је уз подршку коју нуди Министарство одбране, тиме што купује домаће производе, направљена симбиоза интереса, како фабрика тако и система одбране.

- Подсећам да смо ми протеклих година издвојили велику суму новца за истраживање и развој наоружања и војне опреме, да постоји низ нових производа који се налазе на домаћем и страном тржишту и убеђен сам да ће имати купце. Важно је рећи да од једне девастиране и физички порушене индустрије, која је 1999. године претрпела велику штету, Србија данас, са десетак хиљада запослених у овој индустрији, извози производе у вредности од око 250 милиона долара и то је једна од највећих извозних грана у односу на број запослених, рекао је министар Шутановац.

Он је додао и да је одлука да се наменска индустрија стави под окриље државе, по питању Министарства одбране донешена, међутим то није једини фактор који о томе одлучује.

- У овом тренутку то финансијски не би коштало државу, јер дуг који постоји не може да се наплати. Фабрике које су 2006. и 2007. године биле на издисају данас извозе велику количину наоружања и војне опреме и то захваљујући нашој помоћи.

Министар одбране поменуо је и фабрику „14. октобар“ у Крушевцу као важну за ремонт наоружања и са аспекта система одбране, и да Министарство одбране нема буџет којим може да издржава фабрике, јер оне морају бити конкурентне на тржишту, као што је то „ППТ-Наменска“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА