Министарство одбране Републике Србије
 
04.04.2012.

Министар Шутановац у посети „Првој искри“ у Баричу



Министар одбране Драган Шутановац, помоћник за материјалне ресурсе Илија Пилиповић, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица обишли су данас са сарадницима компанију „Прва искра – наменска производња“ у Баричу.

Током посете министар одбране је разговарао са генералним директором те компаније Станојем Биочанином, након чега су обишли производне погоне – обновљену сушионицу и објекте за регенерацију и производњу бризантних експлозива, хексогена и октогена, где су радови на обнови у току.

Министар Шутановац је том приликом истакао да је „Прва искра“ изузетно важна за систем одбране и одбрамбену индустрију Србије.

- Чињеница је да је фабрика 1999. године пострадала, а и касније у експлозији је дошло до великог оштећења, али ово што се данас ради у фабрици свакако има обећавајућу будућност, рекао је министар Шутановац и подвукао да томе иде у прилог и чињеница да је фабрика у протекле четири године вишеструко повећала производњу.

Према министровим речима плате запослених су повећане за око шездесет посто, у фабрици ради око 150 људи и има великих уговора који треба да се реализују у наредне две до три године.

- То говори да ова фабрика има перспективу и драго ми је да је прошла један кризни период који је био изузетно тежак за све фабрике и да се уклопила управо у онај део потреба система одбране, пре свега извоза, који иде и из свих осталих фабрика - рекао је министар Шутановац.

Он је истакао да је фабрика јединствена у овом делу Европе и да је нормално што изискује одређене инвестиције.

- Данас смо разматрали могућност како да помогнемо као Министарство одбране, и верујемо да и нека друга министарства могу да учине напор да помогну, јер овај производни програм који постоји овде има купца ван граница наше земље, у великој мери и у Европској унији, и у земљама САД, што значи да заиста вреди инвестирати – рекао је Шутановац.

Министар је најавио да ће се приступити анализи могућности изградње магацина, али да постоје и други пројекти које та фабрика и Министарство одбране могу да реализују заједно.

- Мислим да је ово један добар пример како се у тешким условима и условима непогода може водити једна фабрика у правцу развијања и запошљавања људи. Оно што ми је јако драго је то што радници примају редовно плату и да је висина плате изнад просечне у Србији, што је обећавајуће, рекао је министар и изразио наду да ће у будућности бити још боље.

Генерални директор „Прве искре“ рекао је да су посету министра одбране искористили и да предоче проблеме фабрике. Напоменуо је да је та компанија кренула у обнову капацитета за синтезу најјачих бризантних експлозива - октогена и хексогена, који су уништени прво током НАТО бомбардовања 1999. године, па обновљени, да би у експлозији 29. маја 2006., тај објекат поново стављен ван функције.

Сопственим снагама и уз помоћ Министарства одбране, „Прва искра“ ће у свој производни програм опет унети и производњу октогена и хексогена, које свега неколико земаља у свету производи.

Компанија „Прва искра – наменска производња“ а.д. основана је 1939. на старим погонима компаније „Вистад“, а 1946. стартовала је прва производња ТНТ-а. Једино је предузеће домаће одбрамбене индустрије које се бави производњом, развојем, регенерацијом и продајом како војних тако и цивилних (комерцијалних) експлозива. Њихови производи намењени су гранама привреде које користе експлозиве као што су рударство, индустрија нафте и гаса, индустрија за прераду метала, путна индустрија, те произвођачима минско-експлозивних средстава и привредних експлозива.

Производе високо бризантне експлозиве (ТНТ, ДНТ, хексоген, октоген, PETN, те њихове композиције) по сопственим технологијама. Ради решавања проблема неутрализације вишка минско-експлозивних средстава, развили су технологију делаборације минско-експлозивних средстава и прераде свих врста делаборисаних експлозива.
photoФОТОГАЛЕРИЈА