Министарство одбране Републике Србије
 
30.03.2012.

Делегација Министарства одбране у радној посети Великој Британији



Делегација Министарства одбране коју је предводила државна секретарка др Тања Мишчевић боравила је од 28. до 30. марта у радној посети Министарству одбране Велике Британије. Током посете одржане су прве билатералне одбрамбене консултације, састанак са министром за оружане снаге Ником Харвејем и размењена су мишљења о процесу реформе у Србији. Поред делегације Министарства одбране, делу разговора присуствовали су и представници Кабинета председника, Министарства спољних послова и Министарства унутрашњих послова.

У разговору са министром за оружане снаге Харвејем размењена су мишљења о реформи сектора безбедности, као последица економске кризе и о новим безбедносним изазовима који доминантно имају асиметрични карактер. Истакнута је важност успостављања стандарда и процедура за успешно ангажовање у међународном окружењу.

На састанку са директором за међународну безбедносну политику Стивом Мекартијем разговарано је о подударању интереса по питању безбедности, ограничењима и утицајима на остваривање планова и евентуалној помоћи Велике Британије у реализацији циљева.

Током билатералних одбрамбених консултација разговарано је о реформи система одбране у Великој Британији и Србији, професионализацији, ангажовању у мировним операцијама, сарадњи са Европском унијом и НАТО-ом, стандардизацији и кодификацији, јавној дипломатији, сарадњи обавештајних служби и регионалној безбедности и унапређењу капацитета. На крају састанка усаглашени су оквири будуће сарадње у области одбране.

Поред сусрета у Министарству одбране Велике Британије, интерресорна делегација је посетила представништва Велике Британије при ЕУ и НАТО у Бриселу.