Министарство одбране Републике Србије
 
28.03.2012.

Министар Шутановац посетио Међународни салон привредних возила



Министар одбране Драган Шутановац и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић обишли су данас са сарадницима јубиларни 50. BEOTRUCK 2012, Међународни салон привредних возила и пратеће опреме. Том приликом посетили су штандове два представника домаће индустрије: ФАП из Прибоја и „Застава камиони“ из Крагујевца.

Говорећи о опремању Војске Србије министар Шутановац је истакао значај куповине од домаћих произвођача.
- Министарство одбране је у претходном периоду набавило превозна средства и камионе управо из домаће производње. Нова униформа Војске Србије, такође је производ домаће компаније „Јумко“ из Врања – истакао је министар Шутановац додајући да је до сада купљено више десетина камиона фабрике ФАП. Он је изразио жељу да се у Застава камионима развија ново возило које би имало вишеструке могућности. Према министровим речима, Војнотехнички институт сарађује са Застава камионима са идејом да такав производ буде домаћи и да новац који се троши на та средства остане у нашој земљи.

- То је веома велики стимуланс како за Крагујевац и Прибој тако и за Војску Србије. Што више новца потрошимо у нашој земљи од нашег буџета, тај ће се новац брже вратити и задржати, а уједно упошљавамо људе у овим тешким временима – поручио је министар Шутановац.

Када је реч o камионима ФАП који су од прошле године у Војсци Србије, министар је изразио задовољство јер је реч о домаћем производу.
- Та фабрика била је, практично, девастирана али је враћена у погон и добар део Прибоја живи захваљујући њој. Желимо да у будућем времену наставимо са куповином домаћих производа и да учествујемо у њиховом унапређењу и развоју - рекао је министар Шутановац изражавајући задовољство планирањем платформи производа који имају већ своје купце у иностранству, Норе и Лазара, а да је за наше потребе за сада ФАП изузетно квалитетан.

Као проблем министар је истакао смањење буџета Министарства одбране, јер је и сам свестан да постоји потреба за више возила.
- Трудимо се да највећи део производа које користимо у систему одбране буду управо производи који се производе у Србији, јер је Србија само у протеклој години извезла наоружање и војну опрему у вредности од 250 милиона долара и не постоји никаква логика да ми увозимо оно што имамо квалитетно и добро у нашој земљи - закључио је министар Шутановац.

Предузеће „Застава камиони“ из Крагујевца на Салону привредних возила представља ново теренско возило које одговара потребама ватрогасних и полицијских јединица, шумских газдинстава, комуналних служби, површинских копова и рудника, затим кипер „eurozeta“ и два модела New Turbo Rival- са кипером и са продуженом кабином.

ФАП из Прибоја на Салону привредних возила представља се камионима сандучарима ФАП 1118 и ФАП 1830, тегљачем ФАП 2640 и аутобусом A-537.5.

Након посете штандова домаћих произвођача, министар је обишао и штандове VOLVO, IVECO, SCANIA и Mercedes где су му домаћини представили карактеристике и могућности изложених модела.

На најстаријој званичној међународној изложби друмских комерцијалних возила у овом делу Европе ове године се представља 155 излагача из 20 земаља. BEOTRUCK 2012. један је од 19 званичних сајмова из календара OICA који ће ове године бити одржани у свету. На Салону су представљена најмодернија привредна возила широког спектра намене и њихова пратећа опрема. Најуспешнијим излагачима биће уручена традиционална признања Grand Prix у две категорије- возила и пратеће опреме и делова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА