Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2012.

Министар Шутановац у посети Нишу



Министар одбране Драган Шутановац и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица са сарадницима посетили су данас Команду Копнене војске у Нишу.

Том приликом министар се састао са командантом Копнене војске генерал-мајором Миланом Мојсиловићем са којим је разговарао о тежишним задацима Копнене војске у 2012. години и проблемима у изградњи оперативних способности. Након обраћања Колегијуму команданата Копнене војске, министар Шутановац је у пратњи генерала Мојсиловића обишао Оперативни центар Команде Копнене војске и просторије посебне намене.

Након обиласка министар је истакао да је веома задовољан не само стањем у Копненој војсци, већ и активностима које су њени припадници предузели у периоду елементарних непогода ове зиме помажући становништву широм Србије и испуњавајући задатке које други нису могли.

У наставку посете, министар одбране посетио је Чету за обуку водича паса, узгој и дресуру паса Центра за обуку логистике у Нишкој касарни „Књаз Михаило“, где га је дочекао командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић. У установи, специјализованој за обуку паса намењених за заштиту функционера, откривање експлозива и наркотика, обезбеђивање објеката и имовине, министру Шутановцу представљене су намене, задаци и проблеми те чете.

Коментаришући посету Центру за обуку паса, министар Шутановац је напоменуо да је у плану његово измештање истичући његов значај и намеру да прерасте у регионални центар. На тај начин ће дресери и пси да се обучавају за реаговање у ризичним ситуацијама. Према његовим речима, пси имају важну улогу, нарочито када су услови ограничавајући за људски организам.

- Важно је такође рећи да постоји велико интересовање у региону и у свету и верујем да ће овај Центар постати регионални - закључио је министар Шутановац.

Током данашњег боравака у Нишу, министар је обишао и музејску поставке у Спомен-соби Центра и Ветеринарску амбуланту за здравствено збрињавање паса.

Припадници чете демонстрирали су своје способности и увежбаност паса и извели показну вежбу „Приказ оспособљености водича паса и паса“.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА ПИТАЊА

Одговарајући на питања новинара о уласку Србије у Европску одбрамбену агенцију, министар Шутановац је рекао да очекује званично писмо од Кетрин Ештон на које ће свакако одговорити позитивно и започети преговоре о прикључењу Европској одбрамбеној агенцији.

- Важно је рећи да је то практично први корак уласка у систем ЕУ, а то ће бити корак Војске Србије и Министарства одбране и на то смо веома поносни. Улазак у Европску одбрамбену агенцију је важан и са аспекта наше одбрамбене индустрије. Имаћемо велики подстицај за истраживање и развој и очекујемо да уз помоћ ВТИ наша одбрамбена индустрија произведе савременија средства, која ће наћи купце како у Војсци Србије тако и ван граница наше земље - рекао је министар и подсетио да је у протекле четири године извоз наоружања и војне опреме вишеструко увећан.

- У односу на број запослених у том сектору и величину наше земље, ми смо заиста велика сила у извозу. Прошле године смо имали рекордних 250 милиона долара извоза и очекујемо да у наредним годинама тај посао развијемо још више - рекао је министар и напомену да ћемо већ од пролећа имати нова тржишта.

На питање о бомбардовању зграде РТС-а 1999. године, министар одбране је подвукао да је тешко да у Србији постоји неко ко је више заинтересован да се реши тај случај.

- Сваке године се та тема покрене када је Дан сећања. Министарство одбране је сва документа која поседује ставило на увид како тужилаштву, тако и јавности на веб сајту Министарства одбране. Недавно сам затражио помоћ од Јелка Кацина, не да нам помогне у разоткривању те ситуације, већ у добијању процедура да ли је постојала могућност да било ко комуницира на тај начин, да тај разговор буде пресретнут и касније набављен транскрипт. Наиме, добио сам уверавања да не постоји могућност да борбени пилот комуницира из авиона са базом и да на тај начин добије мету путем адресе или назива зграде - рекао је министар Шутановац и истакао да је Министарство одбране спремно да уради све што је неопходно како би се коначно дошло до истине.
photoФОТОГАЛЕРИЈА