Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2012.

Председник Тадић и министар Шутановац посетили Дом „Кулина“



Председник Републике Србије Борис Тадић и министар одбране Драган Шутановац, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Љубише Диковића, заменика начелника ГШ генерал-мајора Милана Бјелице и команданта Копнене Војске генерал мајора Милана Мојсиловића, посетили су данас Дом за смештај одраслих лица „Кулина“ у близини Алексинца.

Дом Кулина установа је социјалне заштите чија је основна делатност смештај одраслих лица ометених у менталном развоју степена теже и тешке менталне ометености. О четири стотине и осам тренутно смештених корисника те установе бригу води више око две стотине радника, од којих је највећи број укључен у непосредан рад са лицима смештеним у Дому.

Директор установе Горан Петковић истакао је да је помоћ Војске у критичним моментима у раду Дома била од кључног значаја.

„У периоду од августа до новембра 2010. године, после вишемесечних суша, остали смо без пијаће воде, те смо се обратили локалним комуналним предузећима и у Нишу и у Алексинцу, али једноставно није било капацитета, јер су наше потребе свакодневно биле велике. Пошто смо се обратили Министарству одбране, војска је стигла и три месеца нас снабдевала пијаћом водом“, истакао је директор „Кулина“ додајући да је Војска корисницима Дома пружила значајну помоћ и у зимском периоду.

„У јануару и фебруару ове године, два пута смо били одсечени од Алексинца и Ниша, а захваљујући интервенцији војске успели смо да довеземо основне животне намирнице, као и да наше кориснике пребацимо до великих здравствених центара“, рекао је Петковић.

Том приликом, у знак захвалности, представници Дома „Кулина“ уручили су министру Шутановцу захвалницу.

Стручњаци у Дому, осим опште здравствене неге, пружају и услуге социјалног, односно васпитно-образовног рада. Корисницима установе на располагању су дефектолози, психолози, социолози и логопеди који раде непосредно са њима.

Током 2011. године у Дому је започета суштинска трансформација на неколико поља, пре свега измештањем корисника млађих од осамнаест година и корисника који су били у стању појачане медицинске неге и здравствене заштите док се тренутно спроводе активности које треба да побољшају квлитет живота и услуга одраслим корисницима који остају на смештају.
photoФОТОГАЛЕРИЈА