Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2012.

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању



Поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО бомбардовању, председник Републике Србије Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић положили су данас венац на Спомен обележју жртвама страдалим у НАТО бомбардовању 1999. године у Алексинцу.

У име Министарства одбране и Војске Србије венце су положили заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица, командант Копненен војске генерал-мајор Милан Мојсиловић и командант Ваздухопловства и противаздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак.

Венце на Спомен обележје жртвама положили су и представници Општине Алексинац и родбина настрадалих, а комеморацији је присуствовао велики број грађана Алексинца, као и припадника Војске Србије, Гарде и кадета Војне академије.

Председник Тадић је, после полагања венаца, рекао да је много места у Србији као што је Алексинац и да је то место где одајемо почаст настрадалим грађанима.

- Као што је песникиња малочас рекла, тај рат нам се догодио „од Милице до Грделице“ и он је био злочин против наше земље и против нашег народа. Ми ћемо увек овај дан обележавати сећајући се настрадалих. На жалост, не можемо да вратимо оне који су изгубили живот али у нашем сећању продужавамо њихово постојање, рекао је председник.

- Све оно што чинимо у будућности треба да буде саздано на тај начин да више никад не будемо укључени у било који рат, чувајући пре свега људске животе и нашу земљу, нагласио је председник Тадић.

Алексинац је град са 17.000 становника у долини Јужне Мораве који је у пролеће 1999. године бомбардован неколико пута. Спомен обележје жртвама подигнуто је на месту где су 5. априла погођене приватне куће. Том приликом погинуло је 11 особа, 50 њих задобило je теже телесне повреде, више стамбених објеката потпуно je уништено укључујући и Дом здравља и Хитну помоћ.

Тај град поново је бомбардован 27. маја када су погођене приватне куће и индустријска зона града.

Поводом Дана сећања данас су положени венци на спомен обележја широм Србије, којима је обележено страдање у ваздушној интервенцији НАТО против Савезне Републике Југославије (СРЈ), која је трајала 78 дана. Бомбардовање је завршено 10. јуна потписивањем Кумановског споразума и усвајањем резолуције 1244 у Савету безбедности Уједињених нација.
photoФОТОГАЛЕРИЈА