Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2012.

Посета министра одбране Украјине



Министар одбране Драган Шутановац састао се данас с министром одбране Украјине Дмитром Саламатином у Дому Гарде на Топчидеру.

Посета украјинског министра одбране реализована је ради унапређења сарадње двеју земаља у области одбране.

Министри су разговарали о политичко-безбедносној ситуацији у региону, реформи система одбране, затим о регионалној и сарадњи са Европском унијом и унапређењу војнотехничке сарадње.

Том приликом министар Шутановац истакао је да му је задовољство што је у прилици да поздрави министра одбране Украјине.

- Сама чињеница да је у досадешњем мандату посетио Руску Федерацију, а данас Србију говори о великом поштовању које узајамно гајимо. Ова посета је резултат договора који смо направили приликом посете председника Републике Бориса Тадића Украјини - рекао је министар одбране и истакао да Србија и Украјина немају ни једно отворено питање или неспоразум, што олакшава сарадњу у области одбране.

Министар Шутановац је напоменуо да су теме данашњег састанка биле сарадња две земље у области војног школства, обуке, заједничких маневара, а најважнија тема је била војнотехничка сарадња.

- Постоји обострана потреба да се наше јединице спремају како у Србији тако и у Украјини, да имају заједничке вежбе и обуку, а такође постоји обострано интересовање за сарадњу у области војног школства, у Србији и у Украјини - рекао је министар Шутановац.

Он је посебно подвукао да је формирана мешовита комисија за војнотехничку сарадњу која ће ускоро заседати по трећи пут, а да постоји и сарадња у ремонту нашег наоружања и војне опреме.

Он је такође изразио очекивање да ће две земље удружити снаге на производњи коју би пласирали на треће тржиште.

- Украјина је једна од велесила у производњи наоружања и војне опреме и као таква јако је интересантна за сарадњу - рекао је министар Шутановац и додао да је протекла година у Србији била рекордна и да је остварен извоз у висини од око 250 милиона долара.

Министар одбране Србије такође је истакао да у последње четири године имамо више од милијарду и петсто милиона долара уговорених послова у области војне индустрије.

- Као и Србији, и у Украјини је примарни спољнополитички циљ даље приступање Европској унији. На том путу желимо да им пружимо наша искуства која су се показала јако добрим. Подсећам да је Војска Србије већ приступила раду војног комитета Европске уније а да 22. марта очекујемо коначну потврду одлуке о отварању преговора Министарства одбране Србије са Европском одбрамбеном агенцијом, рекао је министар Шутановац и додао да ће то бити велики подстрек за нашу одбрамбену индустрију.

Изражавајући задовољство данашњом посетом Србији, министар Саламатин захвалио је на срдачном пријему и доброј атмосфери у току преговора.

- Ми смо данас разговарали и разматрали узајамну сарадњу почевши од војног образовања а завршавајући војнотехничком сарадњом. Дошли смо до закључка да нема проблема и да у будућности неће бити проблема у међусобној сарадњи наших двеју земаља. Зато смо веома задовољни преговорима који су управо завршени, рекао је министар Саламатин.

Украјински министар одбране додао је да се његова земља налази у процесу велике реформе армије и да ће им искуство Србије послужити за пример, као и да се нада да ће се контакти ове две земље и даље ширити.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА
На питања о ремонту летелица и о томе шта Србија може да извезе у Украјину као и шта та земља може да понуди Србији, министар Шутановац одговорио је да је Украјина једна од најјачих земаља када је реч о војним летелицама и да они обављају модернизацију руских хеликоптера.

- Украјина производи авион Ан26 који ми поседујемо, а са друге стране обавља модернизацију руских хеликоптера Ми8, Ми17, Ми24 и Ми35 за које смо заинтересовани. Наш Војнотехнички институт је у последње време радио на важним пројектима, као што су беспилотне летелице, које такође могу да буду продукт заједничког рада наше две земље како бисмо наступили на трећим тржиштима. До сада је Србија набављала одређене украјинске производе у мањим количинама, али ми данас нисмо водили разговоре као продавац и купац већ као партнери, рекао је министар Шутановац.

Украјински министар одбране Дмитар Саламатин додао је да постоје преговори о могућности сарадње у војнотехничкој сфери и та питања су врло интересантна обема државама.

Министар одбране Украјине посетиће данас и Војнотехнички институт и ЈП Југоимпорт - СДПР.
photoФОТОГАЛЕРИЈА