Министарство одбране Републике Србије
 
17.03.2012.

Свечано полагање заклетве војника на добровољном служењу војног рока



У центрима за обуку Војске Србије у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу данас је заклетву положила трећа генерација војника која ће у наредна три месеца добровољно служити војни рок.

У лесковачкој касарни “Војвода Петар Бојовић" свечаности полагања заклетве присуствовали су начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић, командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић, начелник Јабланичког округа Владан Маринковић, градоначелник Лесковца Слободан Коцић, представници општина, СПЦ, полицијских управа, Сектора за ванредне ситуације МУП, родитељи, родбина и пријатељи.

Обраћајући се војницима, генерал Диковић је честитао полагање заклетве и том приликом нагласио да су војници који су се определили за добровољно служење војног рока постали део система одбране који служи узвишеном циљу – безбедности и угледу Србије и грађана који у њој живе.

“Добро упамтите речи заклетве и поносите се њоме као што се Србија поноси вама. Поред војних вештина у Војсци ћете стећи трајна пријатељства и животна искуства, која ће вам бити од користи читавог живота. Све већи број младих се опредељује за војни позив и уверен сам да ће многи међу вама пожелети да буду део професионалног строја Војске Србије“, рекао је генерал Диковић и поручио „да сви они који желе да се баве тешким, али лепим и часним војним позивом, који воле изазове и дисциплину и хоће да се војностручно усавршавају и напредују у служби - Бојска Србије отвара капије својих касарни.

У oбраћању родитељима, генерал Диковић је подвукао да да ће се сви у Војсци потрудити да војници безбедно одслуже војни рок и да се својим кућама врате зрелији и задовољнији. „Надам се да ћете од њих чути све најлепше о животу и раду у Војсци Србије и да ће заједно с нама градити углед припадника ВС“, рекао је генерал Диковић.

Према његовим речима Војска Србије данас битно доприноси унапређивању безбедности у региону, развоју сарадње и партнерству са другим оружаним снагама свих земаља света, при чему учешће припадника ВС у мултинационалним операцијама повећава њен углед и државе Србије у свету, истовремено, јачајући дипломатски потенцијал Србије за остваривање интереса грађана.

Кад год је потребно, и где год је тешко, војници ВС први стижу у помоћ. Имамо добру војску, добре старешине, одличне војнике, знамо куда идемо и шта су нам циљеви“, рекао је генерал Диковић и додао да "поверење грађана у Војску потврђује да смо на добром путу и да су везе Војске и народа нераскидиве".

„Полагање заклетве војницима који су се определили за добровољно служење војног рока честитао је и градоначелник Лесковца Слободан Коцић који је на свечаности рекао да ће тај град и читав регион бити стратешки партнери нашој Војсци.

ИЗЈАВЕ ВОЈНИКА И РОДИТЕЉА

Страхиња Стојановић из Лесковца, Дејан Стаменковић из Владичиног Хана и Немања Јовановић из Врања су срећни због полагања заклетве и могућности да одслуже дуг домовини и кажу да су веома задовољни првим искуствима.

Марко Рајачић из Зајечара каже да њему много значи служење војног рока, јер то је улазак у зрело доба, док су његов отац заставник у пензији Миодраг и мајка Слађана срећни због могућности да њигов син постане професионални војник.

"Жеља да одслужим дуг домовини је била јача од свих препрека, каже Небојша јанковић из Гњилана, а отац Звонко и мајка Лепосава додају да је велика част имати сина војника.

Катарина Живковић из Прокупља, апсолвентица Високе пољопривредне школе, каже да јој се испунила жеља да обуче војничку униформу, и срећна је сто су полагању заклетве присуствовали бројни чланови њене породице као и пријатељи. Њена мајка Савета каже да је увек била поносна на своје две кћерке, али да је данас за њу посебно срећан дан.

Свечану заклетву положили су и војници који су се определили за добровољно служење војног рока и у Првом центру за обуку Војске Србије у Сомбору.

Поред родитеља и пријатеља, свечаности су присуствовали заменик начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-мајор Милан Бјелица, бригадни генерал Млађан Нишћевић, пуковник Милић Станић, командант Друге бригаде ВС, као и представници Првог центра за обуку, друштвеног и привредног живота Сомбора и околних општина.

Свечану заклетву младим војницима честитао је заменик начелника ГШ ВС генерал Бјелица који је истакао да се у случају доборовољног служења војног рока ради о високој свести младих људи.

- Определити се за овакав вид служења отаџбини представља част, одважност и спремност да се чине подвизи за Србију, а речи свечане заклетве овог ешалона, као и оних у другим нашим градовима одјекују широм Србије- рекао је Бјелица уз оцену да су корените промене и реформа у ВС допринеле да је данас српска војска не само спремна да одговори на безбедносне изазове на својој територији, већ и да представља фактор стабилности у региону и да учешћем у пет мировних мисија УН доприноси и стабилности у свету.

Војници на добровољном служењу војног рока свечану заклетву положили су и у Центру за обуку у Ваљеву. Свечаности су присуствовали генерал-мајор Јовица Драганић, начелник Управе за обуку и доктрину и генерал-мајор Радивој Вукобратовић, начелник Управе за информатику и телекомуникације ГШ ВС .
photoФОТОГАЛЕРИЈА