Министарство одбране Републике Србије
 
15.03.2012.

Магазин ОДБРАНА у броју 156 од 15. марта доноси



У Србији, региону и већем делу света ВМА представља светао пример и не постоји ниједан министар одбране са којим сам разговарао а да није показао интересовање за сарадњу са овом установом – рекао је министар Шутановац на свечаности поводом Дана ВМА – 2 марта, најављујући нове могућности за представљање њених знања и капацитета изван граница Србије.

У интервјуу ОДБРАНИ поводом Дана Војне академије – 18. марта, начелник генерал-мајор др Младен Вуруна истиче да ће убудуће школовање бити услов напредовања. Систем војног образовања гради идентитет професионалног официра – лидера, часног, оданог, оспособљеног и спремног за интелектуалне и етичке изазове официрског позива у служби отаџбине.

Глумац Бранислав Лечић, инспирисан начином размишљања да Војна академија образује елиту војске и даје јој смисао, прихватио је улогу начелника те институције у истоименој серији која је после неколико приказаних епизода забележила изузетно велику гледаност. Припреме за улогу текле су спонтано јер је, наглашава, рођен да буде генерал и начелник Војне академије.

Оспособљавање у Школи за резервне официре представља незаборавно искуство за сваког факултетски образованог младића и девојку који желе да се докажу и у менаџерском, лидерском смислу, истиче потпуковник Зоранчо Давитков, начелник Класе слушалаца за резервне официре.

Бригадни генерал академик проф. др Миодраг Чолић, декан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, у интерјуу ОДБРАНИ каже да је захваљујући напретку науке у последњих двадесетак година значајно унапређена дијагностика и лечење, тако да су многе неизлечиве болести данас излечиве или се животни век таквих болесника знатно продужава. Кораци у научним открићима често се крећу геометријском прогресијом што обећава да ће се у блиској будућности многи тешки медицински проблеми решавати много брже.

Увођењем Информационог система евиденције војних непокретности у оперативну употребу и усвајањем новог правилника биће остварена два вишегодишња, а могло би се рећи и вишедеценијска циља у области ажурирања евиденције војних непокретности, што ће довести до уређивања стања у овој области.

На промоција књиге „Биолошко оружје и нови приступи у борби против биотероризма“ аутора потпуковника др Владана Радосављевића и др Горана Белојевића, наглашено је да је неопходно да српско здравство, институти и службе за јавно здравље буду у пуном обиму опремљене за случај биолошког, хемијског или нуклеарног напада.

Војници мартовске генерације почели су добровољно служење војног рока у гарнизонима Ваљево, Сомбор и Лесковац.

Скијашка репрезентација Министарства одбране и Војске Србије завршила је припреме на Копаонику за 52. Светско војно првенство у Словенији, који се у Крањској гори и Покљуки одржава од 19. до 24. марта.

У овом броју објављујемо
ЦЕНЕ У ХОТЕЛИМА ВОЈНЕ УСТАНОВЕ „ТАРА” НА ТАРИ И У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ У 2012.

Ту је и редовни специјални прилог АРСЕНАЛ број 63 о савременом наоружању и опреми код нас и у свету.

ОДБРАНУ можете купити на киосцима ШТАМПЕ и ФУТУРЕ ПЛУС и у ВОЈНОЈ КЊИЗИ у Васиној 22 у Београду по цени од 100 динара.