Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2012.

Генерал Ђукановић на састанку Војног комитета ЕУ



Две недеље након доношења одлуке о статусу кандидата за чланство у ЕУ, Србија је и званично учествовала на састанку једног од органа ЕУ. Данас је на заседању Војног комитета ЕУ, тела које се бави питањима Заједничке безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, у статусу представника Србије као државе кандидата учествовао и официр ВС,бригадни генерал Небојша Ђукановић.

Састанком, на коме се расправљало о војним операцијама ЕУ, војним вежбама у 2012. години и даљем развоју војних способности Уније, председавао је генерал Хакан Сирен, који је поздравио учешће Србије на састанку по први пут. Генерал Небојша Ђукановић, шеф Војног представништва при Мисији Републике Србије у НАТО, истакао је да је добијањем статуса кандидата отворено ново поглавље у односима Републике Србије и ЕУ који подразумевају продубљивање сарадње и партнерских односа у оквирима Заједничке спољне и безбедносне политике. Нагласио је да је Министарство одбране, у склопу свеобухватних реформи у протекле четири године, значајно допринело успостављању и продубљивању војне сарадње са ЕУ, пре свега у стварању услова за учешће у војним и цивилним мисијама Уније, успостављањем сарадње са Европском одбрамбеном агенцијом, која је у току и разматрањем учешћа у борбеним групама.

Чињеница да је припадник ВС први представник Србије на састанку једног од тела ЕУ, недвосмислено показује и да је Унија препознала реформски капацитет система одбране у процесу европске интеграције Србије. Ово је само први корак, јер ће у наредним данима позиве да учествују у раду великог броја других институција ЕУ добијати и друга министарства, тела и агенције из административног апарата Републике Србије. Тиме ће се не само потврдити да статус кандидата доноси ново партнерство, већ и да учешћем на овим скуповима можемо на најбољи начин заштитити интересе Србије, не само у области одбране и безбедности, већ и трговине, пољопривреде, животне средине, индустрије. То је, дакле, најбољи показатељ користи од новог статуса који Србија има, сада када је кандидат за чланство у ЕУ.

Војни комитет Европске уније је најважније тело које се бави разматрањем и остваривањем најновије политике сарадње у оквиру ЕУ, Заједничке безбедносне и одбрамбене политике. Она настаје средином деведесетих година са намером да војне капацитете чланица ЕУ обједини у смислу помоћи које могу заједнички пружити у одржању мира и безбедности у свету, али и да би ојачали спољнополитички утицај ЕУ као регионалног оквира за подршку активностима Уједињених нација.

Основни задатак Војног комитета ЕУ је да разматра активна и потенцијална кризна жаришта, прати активности УН по овим питањима, и одлучује о ангажовању сопствених капацитета за управљање кризама. Мисије ЕУ комбинују војне и полицијске снаге са цивилним ангажовањем, и за свој основни циљ имају трајно решавање сукоба, а не само престанак непријатељстава. Србија, као држава која је исказала интересовање за учешће у мисијама управљања кризама ЕУ, свакако има интересовања за учешће у раду Војног комитета, јер на тај начин може имати не само јасан увид, већ и врло директно износити и своја мишљења и национални интерес за потенцијално директно ангажовање.