Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2012.

Посета норвешке делегације



Трочлана делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке посетила је Београд 7. и 8. марта 2012. године ради разговора о билатералној сарадњи у области одбране. Делегацију је предводио заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Краљевине Норвешке, капетан бојног брода Гунар Хелое. На челу делегације Министарства одбране Републике Србије био је заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Србије пуковник Предраг Краљевић.

Размотрена су питања достигнутог степена билатералне сарадње у области одбране, сарадња између Србије, ЕУ и НАТО, ангажовање у мировним мисијама и приоритети за наредни период. Досадашња сарадња обострано је оцењена као врло успешна, што потврђује висок степен реализације активности током 2011. године, као и обострана заинтересованост за наставак и продубљивање билатералне војне сарадње. Тежишне области сарадње су војномедицинска сарадња, сарадња у области војног образовања и управљања људским ресурсима.

Гости су упознати са достигнутим степеном реформе система одбране, текућим активностима међународне сарадње Министарства одбране Србије и плановима за 2012. годину.

Током посете потписан је и План билатералне војне сарадње за 2012. годину, који обухвата активности у тежишним областима сарадње. Иницирана је и сарадња у области енергетске ефикасности.