Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2012.

Билатералне војне консултације Србије и Шведске



У Министарству одбране су одржане билатералне војне консултације између представника министарстава одбране Републике Србије и Краљевине Шведске. Делегацију Министарства одбране Републике Србије предводио је пуковник Предраг Краљевић, заступник начелника Управе за међународну војну сарадњу, а делегацију ОС Краљевине Шведске капетан бојног брода Ленарт Даниелсон, шеф Међународног сектора ОС Краљевине Шведске.

Реч је првим билатералним консултацијама након дужег временског периода и оне представљају основу за потписивање Плана билатералне војне сарадње.

Током разговора, представници организацијских целина МО и ВС изнели су предлоге за успостављање сарадње у области буџета и финансија, управљања људским ресурсима, родне равноправности и учешћа припадника МО и ВС у мултинационалним операцијама.

Шведска је спремна да пружи помоћ достизању потребног степена интероперабилности наших оружаних снага и успостављање сарадње са Националним универзитетом одбране и Војном академијом Краљевине Шведске.

Представници МО Краљевине Шведске изразили су интересовање за садржај Пројекта уништавања вишкова и складиштења конвенционалне муниције и убојних средстава и за изградњу и развој цивилних капацитета за учешће у мултинационалним операцијама.

Делегација Краљевине Шведске је обишла и Центар за мировне операције Здружене оперативне команде Генералштаба и кабинет за учење енглеског језика SAC (Self Access Centre), Управе за обуку и доктрину (Ј-7) ГШ ВС.