Министарство одбране Републике Србије
 
06.03.2012.

Посета Београдског центра за безбедносну политику Центру за обуку КоВ



Група од 15 новинара посетила је данас Центар за обуку Копнене војске у Пожаревцу у организацији Београдског центра за безбедносну политику, као наставак дводневног тренинга „Одговорним извештавањем до равноправнијег сектора безбедности“.

Поздрављајући госте, заступник команданта Центра за обуку Копнене војске у Пожаревцу пуковник Душко Шљиванчанин представио је ту установу истичући да је њима поверена обука подофицира, професионалних војника и војника на добровољном служењу војног рока, међу којима се налазе и припаднице лепшег пола.

- Као официр старог кова, некада сам имао предрасуде о женама у војсци, али више не, јер су се у пракси показале одговорне у обављању свих дужности, а неке чак то раде и много одговорније од својих колега-рекао је пуковник Шљиванчанин напомињући да je у Центру десет одсто жена у униформи.

Он је истакао да не постоји разлика у физичкој обуци између полова, већ да су само норме за проверу прилагођене женама, док је стручни део обуке исти за све.

- Равноправне смо са својим колегама у свим захтевима који се пред нас стављају, а можда се од мене као жене очекује више - рекла је поручница Јасна Пешић, која је лекарка у овој установи и једна је од две жене официра у овом Центру.

Истраживачица Београдског центра за безбедносну политику Маја Бјелош истакла је да новинари који су похађали курс праве прилоге о женама у сектору безбедности како би се показала њихова способност да дају и ту свој допринос.

- Уверена сам да ће након ове посете медији бити спремнији да промене слику жене у сектору безбедности иако нам остаје као проблем недостатак специјализованих новинара који би извештавали о том сектору - рекла је истраживачица Бјелош, једна од организатора из Београдског центара за безбедносну политику.

Идеја курса била је да се кроз дискусије и радионице новинари штампаних и електронских медија упознају са тим сектором, а у циљу одговорног извештавања о женама и мушкарцима који су запослени или на обуци у тим институцијама. Студијским посетама установама безбедности омогућено им је да сазнају више о проблематици приступа информацијама, поверљивим подацима, али и о изазовима са којима се суочавају запослени у том сектору, посебно жене.

Тренинг и студијска посета представљају једну од активности у оквиру пројекта Подршка спровођењу Националног акционог плана за примену Резолуције СБ УН 1325 у Србији - Жене, мир и безбедност.
photoФОТОГАЛЕРИЈА