Министарство одбране Републике Србије
 
01.03.2012.

Изјава министра Шутановца поводом добијања статуса кандидата за чланство у Европској унији



Шефови држава или влада држава чланица Европске уније су вечерас потврдили препоруку Савета министара спољних послова, и тиме је Србија и формално и правно добила статус државе кандидата за чланство у Европској унији. Период између ове две одлуке је поново био веома изазован за Србију, јер је показао да став Уније зависи од става сваке њене чланице, и да на тај начин свака чланица штити своје националне интересе.

То је важна поука за све оне који мисле да нас приближавање ЕУ води губитку националног суверенитета - напротив, чланство у Европској унији је гаранција суверености сваке од њених држава чланица. С друге стране, то је и поука свима нама да морамо обратити пажњу не само на испуњавање стандарда ЕУ, а важно је приметити да ту чињеницу и мишљење Европске комисије о позитивним току реформи у Србији нико није нити једног момента доводио у питање, већ бити кооперативни и конструктивни у решавању свих других, посебно политичких питања.

Изјаве европских званичника, како представника ЕУ тако и свих држава чланица, који дају подршку Србији и не сумњају у њено европско опредељење, први је конкретни доказ уважавања нашег новог статуса кандидата. Исти степен разумевања овог процеса, иста енергија и ентузијазам је неопходан и у Србији да би наш даљи процес европске интеграције, пре свега због унутрашњих реформи, могао бити успешно настављен.