Министарство одбране Републике Србије
 
01.03.2012.

Магазин „OДБРАНА“ у броју 155 од 1. марта доноси



Војска је задовољила све неопходне критеријуме да би се наша земља кретала у правцу даљих интеграција. У неким ситуацијама ишли смо чак испред времена, истакао је министар Шутановац и посебно нагласио наше учешће у мировној мисији под окриљем Европске уније.

У Дому Народне скупштине одржана је централна свечаност поводом Дана државности Републике Србије – 15. фебруара, у знак сећања на догађаје из 1804. и 1835. године, који симболизују почетак стварања модерне Србије. Том приликом председник Борис Тадић одликовао је заслужне појединце и институције, међу којима су и припадници Војске Србије.

Министар Шутановац боравио је у Чешкој. Чешки министар одбране Александар Вондра је након састанка у Прагу потврдио безусловну подршку Чешке Србији и похвалио реформе које је Београд спровео, посебно у реформи система одбране земље.

Обележен је Дан Универзитета одбране – 24. фебруар. Први и основни циљ Универзитета јесте школовање високо професионалног и мотивисаног официра потпуно оспособљеног за све три мисије дефинисане Законом о Војсци, одбрану земље, учешће у мировним мисијама и помоћ грађанима у случају елементарних непогода.

У интервјуу „ОДБРАНИ“ бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, начелник Војномедицинске академије, поводом 2. марта – Дана ВМА и 168. година постојања и рада те установе истиче да се ова година може назвати и годином опремања, јер је набавка савремене опреме значајно поспешила лечење пацијената.

Пуковник Жељко Петровић, заступник заменика команданта Здружене оперативне команде, истиче да у српском народу постоји мишљење да се без војске не може урадити ниједан посао. Тако је било и са чишћењем снега широм Србије, у чему је Војска показала брзину, ефикасност и добру организацију. Када се војска појави другачији је осећај код људи, а тај психолошки ефекат веома је значајан и зато са задовољством истичемо добре резултате у цивилно-војној сарадњи.

Садржајна, занимљива и захтевна обука потврдила је спремност 63. падобранског батаљона за деловање у ванредним метеоролошким условима и завидну оспособљеност његових припадника за успешно пружање помоћи становништву.

Припадници 2. понтонирског батаљона Речне флотиле и 18. инжињеријског батаљона Прве бригаде Копнене војске извели су на полигону новосадске касарне „Југовићево” показну вежбу – рушење леда минирањем.

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ број 73 у овом броју „ОДБРАНЕ“ је о српској војсци у ратовима за независност 1876. до 1878. године. На Конгресу великих сила 12. јуна 1878. у Берлину, Србија је добила дуго сањану независност, за коју се изборила уз тешка страдања и велике жртве. Уз независност добила је и територијално проширење од четири округа, са градовима Ниш, Пирот и Врање, затим Мали Зворник и село Сакар.

База „Добросин” прављена је попут утврђења и представља неосвојиву тврђаву. Начичкана је бункерима и стрељачким заклонима. Историја те Базе налаже непрекидни опрез, па су ту концентрисане и најјаче снаге од свих база у саставу Четврте бригаде Копнене војске.

Када неко посвети живот војном позиву, церемонија одавања последње почасти симболичан је чин којим држава поручује да не заборавља оне који су за њу умрли или били спремни да то учине. Чети за почасти Команде за обуку поверен је задатак испраћаја припадника Војске Србије и обележавања значајних датума из наше историје. Однедавно у почасном воду плотуне испаљују и девојке.

Потпоручница Гордана Сарић је прва жена инжињерац. Она командује јединицом која гради путеве и мостове, али хоће да учи и напредује. И да упозна Нови Сад у коме је започела професионалну војничку каријеру.

Уз пратњу Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, на сада већ традиционалном концерту наступила су деца чији су родитељи запослени или пензионисани припадници Министарства одбране и Војске Србије. Посебну подршку младим талентима песмом су пружили Мерима Његомир и Жељко Самарџић, као и сестре Марија и Марина Гобовић.

Народна библиотека Србије обележава јубилеј – 180 година постојања. Синтезом писане и дигиталне културе, Народна библиотека је поставила темеље успешног рада, с истим циљем као приликом оснивања – да чува и развија знање, културу и науку као предуслове укупног друштвеног развоја.

Војна установа „Тара” се први пут самостално појавила на Сајму туризма. Прошлогодишње 125 милиона вредне инвестиције у реконструкцију смештајних капацитета и софистицирани маркетинг за кризно време наговештавају нову виталност колектива те установе која ће у јулу обележити 35 година постојања.

Старији водник Дејан Вукојевић, најбољи стрелац Војске Србије у 2011, таленат је спознао пре неколико година, док је радио у Катедри ватрене обуке Пешадијског школског центра, током бројних приказа и показних вежби.

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“ и у књижари „ВОЈНА КЊИГА“ у Васиној 22 у Београду, по цени од 100 динара.