Министарство одбране Републике Србије
 
29.02.2012.

Конференција за новинаре команданта Копнене војске



Командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић одржао је у команди Копнене војске у Нишу конференцију за новинаре на којој су изнети сумирани резултати ангажовања припадника Војске Србије на отклањању последица од елементарних непогода изазваних снежним падавинама.

Генерал Мојсиловић је на почетку прес конференције подвукао да је Војска Србије у последња два месеца у континуитету ангажована на пружању помоћи грађанима и на подршци цивилним властима на отклањању последица од елементарних непогода које су изазване обилним снежним падавинама и веома ниским температурама.

„ Иницијално распоређивање Војске Србије – нагласио је генерал Мојсиловић - отпочело је осмог јануара ангажовањем пет радних група у пет општина, са дванаест тешких инжињеријских машина. Како се погоршавала метео ситуација и како су обилне падавине ометале нормалан живот и рад грађана, тако се у већем броју општина проглашавала ванредна ситуација, што је условило да Војска Србије прошири ангажовање на више од 30 општина. Ангажовали смо 88 инжињеријских радних машина и приближно једнак број радних група".

Према речима генерала Мојсиловића просечно је дневно ангажовано 2000 војника и старешина у критичним моментима, а тежиште у рашчишћавању снега је било на домовима здравља, школама, обдаништима, јавним и државним институцијама.

- Кумулативно је преко 11 хиљада припадника ВС било ангажовано на отклањању последица од елементарних непогода. Када је временска ситуација то дозвољавала, помоћ угроженом становништву пружана је и ваздушним путем, ангажовањем хеликоптера Војске Србије, и ангажовањем специјалних тимова службе трагања и спасавања, нагласио је Мојсиловић.

И поред одлуке Владе Републике Србије да укине ванредну ситуацију, припадници Војске Србије, радне групе и радна механизација наставили су своје ангажовање и пружање помоћи локалним самоуправама на отклањању последица од обилних падавина и напорима да те последице сведу на минимум.

"С обзиром да је временска ситуација, условно речено, стабилизована, ми смо у току јучерашњег дана дезангажовали нашу инжињеријску ефективу из општина Бабушница и Ивањица. Још увек је Војска Србије присутна са радном механизацијом и људима на територијама општина Нова Варош и Сјеница, а у томе има и неке симболике јер је и почетак наших ангажовања био у овим општинама. До данас је рашчишћено око 8500 километара како магистралних и регионалних, тако и некатегорисаних путева и овај показатељ ће у сваком случају бити још већи с обзиром да су радне машине још увек на терену и у функцији отклањања последица. И поред делимичне дистрибуције погонског горива, које смо користили за нашу намену, из општинских фондова опредељених за ове задатке, наравно допуњених одлуком Владе Републике Србије о приоритетној попуни са горивом, оперативни трошкови Војске Србије од осмог јануара до данас се крећу у висини од 35 милиона динара“, рекао је командант Копнене војске.

Он је посебно изразио задовољство што се нису обистиниле претпоставке о наглом топљењу снега и што данас на територији Републике Србије нема изливања водотокова из речних корита и самим тим нема ни поплава.

„Желим да уверим јавност - истакао је генерал Мојсиловић - да ће Војска Србија са свим својим расположивим капацитетима, примереним и адекватним природи проблема, и у будуће када је то неопходно пружити помоћ свима са тежиштем на онима којима је та помоћ заиста неопходна. За пожртвован рад, несебично залагање и хумано поступање, део припадника Војске Србије, који су дали највећи лични допринос, биће награђен и похваљен од стране министра одбране Драгана Шутановца и начелника ГШ ВС генерал-потпуковника Љубише Диковића. Овом приликом желим да објавим да ће дезангажовање Војске Србије за помоћ грађанима и цивилним властима на отклањању последица елементарне непогоде престати петог марта, када ће припадници ВС и сва радна механизација бити враћени у мирнодопске локације ангажованих јединица".

Генерал Мојсиловић се на крају излагања захвалио представницима медија на коректној подршци и на начину којим су медијски подржавали активности Војске Србије од почетка ангажовања и током борбе са елементарним непогодама.

Одговарајући на питања новинара о одржавању путева у копненој зони безбедности, генерал Мојсиловић је рекао да је копнена зона безбедности петокилометарски појас који се протеже уз административну линију са Косовом и Метохијом у дужини од 382 километара и да су снаге безбедности РС размештене у 24 база контејнерског типа.

" Елементарне непогоде не бирају место и време, оне се појављују и дефинитивно су утицале на извршавање наших задатака у копненој зони безбедности. Проценили смо ситуацију у превентивном смислу и наши инжињеријски капацитети са 27 машина лоцирани су већ у новембру месецу, прошле године, на путним правцима до база контејнерског типа. Имали смо, наравно, обавезу да проходност путних праваца ка базама одржавамо, био је то тежак задатак, али реализација задатака у копненој зони безбедности није била ни у једном тренутку угрожена. Наглашавам да је 27 инжињеријских машина било ангажовано искључиво на тим задацима и оне нису садржане у ангажовања инжињеријских капацитета на помоћи цивилним структурама“.

Генерал Мојсиловић је одговорио и на питање у вези финансирања поменутих активности и нагласио да је Војска Србије буџетски корисник, али да остварени оперативни трошкови нису били планирани буџетом.

„Трошили јесмо буџетска средства за рад помоћи свима којима је била потребна - рекао је генерал Мојсиловић - али тај трошак није био предвиђен буџетским планом, тако да је за очекивати је да ће Влада Републике Србије рефундирати погонско гориво".