Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2012.

Свечаност поводом постављења и унапређења официра



Министар одбране Драган Шутановац уручио је у Дому Гарде на Топчидеру новопостављеним и унапређеним официрима указе председника Србије које је донео 12. децембра 2011.године и 15. фебруара ове године поводом Дана државности Републике Србије.

Свечаности су присуствовали и чланови колегијума министра одбране, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица, као и представници организационих целина Министарства одбране и Војске Србије.

Честитајући официрима министар Шутановац је пожелео да им живот не буде много лакши у професионалном смислу, али да им буде много успешнији у односу на време које је за нама.

- Драго ми је да смо на овај начин уприличили церемонију, јер ово показује да постоји једна симбиоза цивилних и војних власти у оквиру како Владе тако и Министарства одбране, рекао је министар Шутановац и истакао да му је драго што се на овај начин прославља њихов успех, који сматра заједничким. Он је нагласио да је у процесу кандидовања и предлагања председнику за позиције са указом није постојала ни једна дилема.

- Начелник Генералштаба је радио са мном и дошли смо до заједничких закључака и то је резултат искуства које сада као министар имам, али свакако уз искуства која има генерал Диковић који је дуги низ година у војсци – објаснио је министар.

- Војска је задовољила све неопходне критеријуме да би се наша земља кретала у правцу даљих интеграција. У неким ситуацијама смо чак ишли испред времена, рекао је Шутановац и посебно нагласио учешће припадника Министарства одбране и Војске Србије у мировној мисији под окриљем Европске уније.

- То је изненадило остале колеге из саме уније, а управо то је био подстрек за наше колеге, министре одбране, да подрже европски пут Србије и да подрже даље интеграције, објаснио је министар.
Он је додао да се у јавности, али у самом систему, променио систем вредности и да коначно имамо модерну војску и модерне официре, старешине које резумеју своје место у систему, али и место Србије у свету и Европи.

- Имајте на уму да, нажалост, нису сви добронамерни и да постоје они којима је што је већи проблем у Србији, њима је боље у том проблему. Они могу бити радикални и са једне либералне стране и са друге стране, која је екстремна, али сви имају за циљ да покажу да систем не функционише на квалитетан начин и да га дестабилизују, не би ли они били ти који ће помоћи да се проблеми реше, рекао је Шутановац.

Он је посебно напоменуо да сада када постоје напади на генерала Диковића и сви стану у његову одбрану, као симбола војника и једног од њих, а у исто време су испуњена очекивања везана за европске интеграције, постоје већи капацитети да се одбранимо од те врсте напада који ће имати епилог на суду.

- Зато је јако важно да данас када говоримо о европском путу будемо свесни чињенице да смо до прошле године били оптуживани да кријемо хашке оптуженике, а данас то више нико не помиње. Не помиње се ни труд ни енергија који су уложени да би тај посао био окончан, рекао је министар напомињући да је, ипак, добро што се више не говори о војсци у негативном смислу, јер то доприноси даљем побољшању њеног угледа, како у земљи, тако и у иностранству.

Говорећи о реформском процесу у систему одбране наше земље, министар Шутановац је истакао да тај процес приведен крају, јер је највећи део стратешких послова који су били дефинисани пре скоро деценију доведени до максимума, а сада је на реду “фино подешавање” система и реформа на тактичком нивоу.

- И даље смо, међутим, у периоду када је важно реформисати системе вредности младих официра, али и вас као најстаријих међу њима, у циљу прихватања савремених норми. И то ће бити ваш посао у будућности, да утичете на свест и савест свих оних који раде у систему одбране, јер можемо сви да нагињемо ка бољитку, а само један може то да наруши и направи проблем– истакао је министар Шутановац.

У наставку обраћања, министар Шутановац је искористио прилику да честита официрима наше војске и на ефикасном одговору на недавне временске неприлике које су паралисале целу земљу.

- То и јесте наша законска обавеза, с једне стране, али смо показали и да имамо капацитете и људе који су пожртвовани. Положили смо велики испит за који су многи сумњали и прижељкивали да ћемо посустати – поручио је министар одбране додајући да ће бити још много испита који ће пред њих бити стављени и да ће сваки морати да положе, не због цивилне власти већ због себе.

Према речима министра Шутановца, година пред нама, неће бити ништа лакша од оне за нама, а такође ће бити оптерећена буџетским смањењем, али ако се адекватно буде штедело, функционисање тог система биће јако добро, чак и боље него у неким прошлим временима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА