Министарство одбране Републике Србије
 
24.02.2012.

Радионица о процени трошкова животног века средстава наоружања и војне опреме



„Методологија процене трошкова животног века средстава наоружања и војне опреме“ била је тема семинара-радионице који је од 20. до 24. фебруара одржан у Мултимедијалној сали Сектора за материјалне ресурсе МО. Предаваче из Морнаричке последипломске школе из Монтереја у Калифорнији предводио је Вилијам Бил Чедвик.

На семинару је приказана комплексност процене трошкова животног века средстава, алати и технике који су потребни за развијање и управљање пројектима набавке сложеног средства НВО, а обухваћене су теме: степен утицаја разних фактора на животни век средстава, методологија управљања проценом трошкова и управљање ризицима.

Учесници радионице су кроз тимски рад, као завршну активност, применили презентоване технике и алате и семинар-радионицу завршили приказом својих решења и модела процене трошкова животног века средстава на примеру набавке сложеног борбеног система.

Радионицу је успешно завршило 24 полазника из организационих целина МО и ВС, који су професионално везани за планирање и реализацију процеса опремања средствима наоружања и војне опреме. Добили су сертификат Морнаричке последипломске школе из Монтереја, престижне образовне институције.

Ово је прва од три радионице које ће бити реализоване током ове године из области управљања процесом опремања, а на основу договора који је постигнут у оквиру Мешовите комисије Србија – САД за питања реформе система одбране.

Скуп, који је организовала Управа за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе, је затворио бригадни генерал проф. др Бојан Зрнић, начелник Управе за одбрамбене технологије.